Početna BiH TATE NA PORODILJSKOM!

TATE NA PORODILJSKOM!

Jedno od prava koje više od decenije imaju po zakonu, muškarci u Republici Srpskoj rijetko koriste. U pitanju je pravo na  porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo, o čemu svjedoči i podatak da ga je prošle godine iskoristilo samo 29 očeva. Prema zvaničnim podacima Fonda za dječiji zaštitu Republike Srpske, u prva tri mjeseca ove godine, brigu o djeci na svom roditeljskom odsustvu preuzelo je 13 očeva.

,,Prema našim podacima, najviše očeva na ovom odsustvu je u Banjaluci, a potom, prema broju podnesenih zahtjeva poslodavaca, u Bijeljini i Doboju“, kažu u Fondu za dječiju zaštitu za BL portal.

Pravo na korišćenje porodiljskog odsustva,  s ciljem posebne zaštite žene i materinstva, propisano je Zakonom o radu Republike Srpske u kojem stoji da 60 dana nakon rođenja djeteta, uz dogovor supužnika, majka može da se vrati na posao kako bi odsustvo preuzeo otac i nastavio brigu o potomstvu.

Banjalučanin, Mladen Šukalo, ovo pravo je iskoristio prije osam godina.

,,Supruga je radila u privatnoj firmi, a ja sam zaposlen u javnom sektoru, pa je meni bilo lakše odsustovati nego njoj.  To je jedan od razloga, a drugi je zato što je naše prvo dijete imalo nekih zdravstvenih rizika, jer je ranije rođeno. To je zahtijevalo posebne tretmane koje mama nije baš mogla u tom tenutku da odradi i zato je na porodiljskom ona bila prvih šest mjeseci, a narednih šest sam preuzeo ja”, objašnjava Mladen za BL portal.

On dodaje da svakako treba proći određen period do očevog preuzimanja brige o novorođenčetu, jer majka mora da se oporavi, a tu je i dojenje bebe.

,,Što se tiče podizanja i brige o djeci, mislim da su tu muškarci ravnopravni sa ženama. Zašto ne biti sa svojim djetetom kod kuće, ko ne bi to volio? Samim tim i ne propustiti taj period odrastanja. Ne vidim zašto bi majka uvijek imala privilegiju da bude tu, a da otac za to vrijeme radi”, kaže Mladen koji ne spori da je u nekim prošlim vremenima, naročito na selu i u porodicama sa mnogo djece, bilo logično da žena preuzima tu brigu, jer su muškraci uglavnom radili teške, fizičke poslove.

,,Danas se to promijenilo, žene i muškarci su prilično ravnopravni, posebno u urbanim sredinama. Zašto onda ne bi bili ravnopravni i oko podizanja djeteta? Preporučujem svim očevima, zašto da ne, sve se nauči. Vjerujem da i oni očevi koji ne uzimaju porodiljsko, znaju presvući i nahraniti dijete“, siguran je Mladen.

Banjalučanka Tanja Gigović, majka troje djece, kaže da su ona i suprug za ovu mogućnost saznali tek pred dolazak trećeg djeteta.

,,Nismo koristili to pravo. Muž nije zaposlen ovdje, tako da iz tog razloga nismo ni razmatrali tu opciju“, kaže Tanja za BL portal.

U razgovoru sa Banjalučanima koji nisu željeli da daju izjave,  saznajemo da neki od njih za tu mogućnost i dalje ne znaju.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da na takvu sliku prije svega utiču naši običaji, ali i to što roditeljsko odsustvo, kao  zakonska mogućnost da i očevi budu sa djecom, nije dovoljno promovisano.

,,Promocija je bitna, jer su kod nas ljudi još pod uticajem ranijih stavova da je  samo žena  zadužena za odgoj djece nakon porođaja. Zbog toga se otac ne uključuje dovoljno“, objašnjava Milić.

Takođe napominje da je majci potrebna podrška i nakon porođaja, jer su to zahtjevni i rizični momenti.

,,Učešćem oca razvija se bolji odnos sa djetetom i to se kasnije prenosi. Praktično, otac ima potrebu da uzme porodiljsko odsustvo, ali to je u našoj u kulturi nedovoljno shvaćeno“, smatra Milić i uvjerava da poslodavci sigurno ne bi pogrešno shvatili takav zahtjev svog radnika, što je, uz strah od otkaza, mnogim mušakracima izgovor.

,,Naprotiv, takvi očevi su sigurno još uvaženiji i kao roditelji i plemeniti ljudi“, zaključuje Milić.