Početna Vijesti Tara nosila rafterku kilometar i po

Tara nosila rafterku kilometar i po

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj reke Tare bio je veliki i čamac nam je odjednom, zbog nedovoljnog zaveslaja turista, zakačio o stenu i prevrnuo se, rekao je za “Nezavisne” licencirani skiper iz Pančeva Nenad Miković, opisujući dramu koja se odigrala u četvrtak, kada je Beograđanka Jelena Veličković (37) tokom nezgode na raftingu teško povrijeđena.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je hladna rijeka nosila rafterku oko kilometar i po, a zatim je ona izvučena iz vode te prebačena u Univerzitetsku bolnicu Foča, odakle nam je u petak potvrđeno da je trenutno stabilna, na aparatu za kontrolisanu mehaničku ventilaciju.

Miković u izjavi za “Nezavisne” kaže da je uvjeren da će Jelena biti dobro, samo treba vremena da se oporavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krenuli smo u paru, sa dva čamca, baš iz bezbednosnih razloga. Nas šestoro turista iz Srbije, i ja kao vodič, bili smo u jednom od njih. U drugom čamcu su bili naši poznanici. Imali smo kompletnu zaštitnu opremu, a vodiči su bili licencirani. Međutim, prevrnuli smo se i krenulo je spasavanje. Jelenu, koja je naša prijateljica, voda je odnela dalje i krenuli smo za njom”, prisjeća se Miković.

Prema njegovim riječima, ubrzo nakon nezgode, dok su vraćali čamac u prvobitno stanje, shvatili su da fali Jelena.

“Nju su posade drugih čamaca, koji su bili nizvodno, sustigle te izvukle iz vode. Tu je bila i jedna devojka koja je lekar iz Hitne pomoći, a našla se kao turista u jednom od čamaca. Pomogla je da Jelena bude zbrinuta. Utopljavali smo je folijama, najlonima. Vratila je temperaturu ubrzo te izbacila vodu iz sebe. Potom je došla Hitna pomoć i odvezli su je u bolnicu”, prisjeća se Miković te ističe da Jelena ima iskustva odranije, pa je tako prošle godine bila i na Vrbasu u Banjaluci.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da je voda u momentima nezgode bila veoma hladna – temperatura joj je bila svega četiri stepena Celzijusa.

Kako saznajemo, čamac se prevrnuo na najopasnijem buku, poznatom kao Borovi. Zdravko Matović, predsjednik fočanskog Udruženja rafting klubova “Tara i Drina”, rekao je da je ova grupa turista startovala sa mjesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo rijeke, izbjegavaju.

“Skiperi iz Rafting centra ‘Drina-Tara’, kojima zahvaljujem, primijetili su da niz bukove pluta djevojka sa glavom u vodi. Gurnuli su čamac u vodu i, prema mojim saznanjima, izvadili su je Dejan Radović i Đoko Miletić”, rekao je Matović, koji je potvrdio da je reanimacija trajala 25 minuta.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila