Početna Magazin Talentovani Bišćanin sa elektro pank bendom osvaja evropsku scenu (VIDEO)

Talentovani Bišćanin sa elektro pank bendom osvaja evropsku scenu (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektro pank grupa „Monitors“ relativno je mlad sastav za koji će se u BiH tek čuti, ali koji jedinstvenim muzičkim izrazom članova kroz pjesme već „diže prašinu“ na evropskoj sceni.

Kako kažu njegovi članovi, bend je zasnovan na prijateljstvu, a rođen je iz tri kulture, među kojima je i bosanskohercegovačka. Naime, jedan od članova je basista Emil Balić, porijeklom iz Bihaća s adresom u Parizu, čiji je otac Fuad svojevremeno svirao klavijature u bihaćkom bendu „Okus meda“.

Upravo on je uz prijatelja i glavnog vokala benda Krisa Remika iz Liverpula osnovao „Monitors“, a nedavno im se pridružio veoma talentovani bubnjar francusko-italijanskog porijekla Feodor Trota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzika „Monitorsa“ je prožeta različitim stilovima i utjecajima, od elektro i tehno zvuka poznatih di džejeva kao što su Pol Kalkbrener, Dasti Kid, Solomun, preko roka i alternativne muzike bendova kao što su „LCD Saundsistem“, „Depeš Mod“, „Soulveks“, „MGMT“, no oni, kako naglašavaju, žele ipak kreirati nešto originalno i svoje.

Bend je do sada izdao jedan EP sa 5 pjesama i već imaju lijep odjek na vebzinovima u Francuskoj, Engleskoj, Kanadi i u Americi. Prije toga su objavili prve tri pjesme – „Autodafe“, „Russian Dolls“ i „Encore“, a podijeljene reakcije izazvao je njihov posljednji, aktuelni singl „No Irish, No Blacks, No Dogs“, koji se odnosi na neke aktuelne političke teme.

– Ova pjesma je inspirisana plakatima koji su bili postavljeni u dvorištima nekih engleskih porodica tokom 50-ih i 60-ih godina. Takvi plakati su jasno pokazivali neshvatljiva trvenja među ljudima te epohe, a naročito dubok jaz i sukob koji je carovao između Britanaca i Iraca. Taj naziv smo izabrali zato što ti istorijski događaji i te kako podsjećaju na današnja društvena kretanja u Evropi. Osjećamo da u mnogim zemljama postoji naelektrisana atmosfera, i da ljudi traže načina da jednostavno negdje „ispucaju“ tu naelektrisanost, nekada ne razmišljajući o posljedicama. Tu naelektrisanu atmosferu mi osjećamo i razumijemo. Ne možemo je ignorisati. Mnogi mračni ideali za koje smo mislili da su zakopani izranjaju na površinu. Imamo osjećaj da je sve više i više ekstremno, bilo da se radi o dobrim ili lošim namjerama. To nas na neki način zabrinjava. Zato često osjećamo potrebu da to izrazimo kroz našu muziku. I način na koji se izražavamo je taj da umjesto da pošaljemo poruku, mi više želimo da postavimo određen broj pitanja. Da probudimo svijest i interes za određene teme – kaže Emil Balić.

Dodaje da bend ne obrađuje samo političke i društvene teme, već da imaju i dobre pjesme za feštu i veselje, a ozbiljan pristup pokazuje i ono što ide “iza” muzike, poput fotografija, produkcije…

Balić je rastao uz muziku „Bijelog dugmeta“, Dine Merlina, „Divljih jagoda“ i sa njihovim bubnjarem Naskom, koji je inače školski drug njegovog oca.

– Moj otac je svirao s gitaristom Sejfom Duratovićem, basistom Kemalom Gakovićem, te bubnjarom Zlatkom Pečenkovićem Pecinom, a nastupali su i sa Alenom Islamovićem. Tada sam bio mali i od tada se rodila moja ljubav prema muzici. Uvijek sam bio na bini s mojim drugarima Erkom, koji je sada u grupi „Barbarela“, i Igorom koji je danas isto muzičar. Mama mi je iz Banjaluke i profesorka je literature, tako da sam i sa te strane naslijedio ljubav prema pisanju, umjetnosti i slikanju – govori mladi muzičar, koji u Francuskoj radi i kao producent, aranžer, te di džej u stilu dip-hausa, tehno i elektro muzike.

Velika želja i san „Monitorsa“ jesu koncerti u BiH i regionu, ali im za sada nedostaju profesionalni kontakti kako bi to bilo urađeno kvalitetno. Sada najviše sviraju u Parizu, Strazburu, Remu i Bordou, a ovog proljeća će ih čuti i publika u Londonu.

 

ASHA prodaja vozila