Početna BiH Taksista iz BiH vozio mušteriju na put dug 3.200 kilometara u jednom...

Taksista iz BiH vozio mušteriju na put dug 3.200 kilometara u jednom smjeru

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednu takvu priču doživio je i vozač Sarajevo taksija, Šaćir Zenuni koji nije mogao ni sanjati da će ga jedan sasvim običan radni dan odvesti čak do Lisabona, glavnog grada Portugala.

U januaru 2015. godine, priča nam, na taksi štandu na Baščaršiji došao je muškarac koji je taksiste pitao da li bi ga neko od njih vozio za Lisabon. Budući da se niko od prisutnih taksista nije želio upustiti u takvu avanturu pozvali su Zenunija koji je odmah odgovorio potvrdno.

“Taj čovjek se plašio letenja. Na poziv kolege odmah sam pristao ne znajući da je Lisabon udaljen od Sarajeva oko 3.200 kilometara. Dogovorili smo vrijeme polaska. Sljedećeg dana ustao sam ranije i krenuli smo na put”, počeo je svoju priču Zenuni.

Prvu noć, priča nam Zenuni, prespavali su u Savoni, gradu koji se nalazi sjeverozapadnoj Italiji i koji je od Sarajeva udaljen 1.200 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sljedećeg jutra, poslije kratkog razgledanja Savone vozili smo se Azurnom obalom koja je raj za oči. Tog dana sam vozio dugih 1.800 kilometara. Kada me je savladao umor već smo bili u španskom gradu Merida, gdje smo odlučili prespavati kako bismo mogli nastaviti put do Lisabona. Ostalo nam je samo još 400 kilometara”, kazao je.

Nakon tri dana putovanja stigli su u Lisabon. Tu je Zeznuni otklanjao džuma namaz, a potom krenuo u razgledanje grada. Nakon što se odmorio i prespavao, krenuo je nazad za Sarajevo.

“To mi je bila idealna prilika da u povratku obiđem Madrid i Barselonu. U Barseloni sam prespavao kod prijatelja, a potom svoj put nastavio prema Zagrebu. Nakon 1.700 kilometara vožnje odlučio sam prespavati u Zagrebu. Sljedećeg dana krenuo sam za Sarajevo”, kaže nam Zenuni i dodaje kako je vožnja koja je trajala šest dana jedno predivno iskustvo i njegov lični rekord, ali i rekord regije.

“Sada kada me pitaju da li mi je naporna vožnja za Istanbul, Njemačku ili neku drugu zemlju Evropske unije, odgovorima kako to zapravo nije ništa u poređenju s Lisabonom”, kaže nam.


Za ovaj put, kaže nam Zenuni, bilo je potrebno odvojiti 580 eura za gorivo, 280 eura za putarine i 70 eura za noćenje, što je ukupno 1.030 eura. Za šest dana Zenini je vozio 6.500 kilometara.

“Tada sam vozio Passata B6 koji nije imao tempomat pa mi je samim tim bilo napornije voziti. Sa mnom su u automobilu bila tri putnika, a nazad sam se vraćao sam”, kazao je Zenuni i dodao kako nije imao nikakvih problema na granicama ni sa policijom.

“S policijom nisam imao problema čak ni kada sam u Lisabonu ušao u zabranu. Tu me je presrela policija i odvela me do hotela pravim putem. Sve dok se nisam vratio u Bosnu i Hercegovinu, gdje me je već na ulazu u Bosanski Bord zaustavila policija kojoj sam rekao da me niko nije zaustavio 6.300 kilometara. Pustili su me jer nisam napravio nikakav prekršaj”, rekao je na kraju našeg razgovora Šaćir Zenuni.

klix
ASHA prodaja vozila