Početna Pozitivne priče Tako se pomaže zajednici: Zadržali radnike proizvodeći nove proizvode, pogledajte kako funkcionišu

Tako se pomaže zajednici: Zadržali radnike proizvodeći nove proizvode, pogledajte kako funkcionišu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija korona virusa uticala je na poslovanje brojnih firmi. Većina ih trpi gubitke zbog nemogućnosti obavljanja posla, dok mnogobrojni radnici ostaju bez posla.

Pojedini, ipak, uspijevaju pronaći rješenje, zadržati radnike i uz to biti društveno odgovorni.

To je pošlo za rukom cazinskoj firmi HH Inox, koja je. uvodeći potpuno nove asortimane u svoju ponudu, uspjela očuvati 35 radnih mjesta, a istovremeno pomoći lokalnoj zajednici, unapređujući zdravstvenu zaštitu građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenuli su sa proizvodnjom dezinfekcijskog tunela. Prvi su već završeni i postavljeni ispred trenutno najfrekventnijih mjesta, zdravstvenih ustanova – ZU Dom Zdravlja Cazin i Kantonalna Bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Svi koji ulaze u ove ustanove u obavezi su proći kroz tunel, a HH Inox već prima nove narudžbe širom BiH. Takođe, pregovaraju i o izvozu tunela, ali rade i na drugim inovativnim rješenjima.

O svemu nam je više rekao Adnan Džehverović, zaposlenik firme.

“Ideja o proizvodnji DZ Tunela krenula je od direktora firme, koji je ideju predstavio našem timu inženjera. Uz par stručnih konsultacija sa firmom Grizelj iz Sarajeva oko proizvodnje dezinfekcijskog sredstva, uvidjeli smo da je ideja izvodljiva i krenuli smo u realizaciju. Inženjer Adem Hasanagić je konstruisao kompletan tunel, te je prvi prototip bio spreman za postavljanje nakon 7 dana. Sada je taj proces proizvodnje znatno ubrzan”, rekao je Adnan za BUKU.

Konstrukcija tunela je je izrađena od nehrđajućeg čelika, dimenzija 3000x2080x880 mm, obložen je vodonepropusnom folijom. Na mjestu prskanja nalazi se dezinfekciona barijera sa spužvom, senzor pokreta, dizne, pumpa, bačva, filter i elektronska kutija.

U tunelima su ugrađeni detektori koji aktiviraju sprej koji ispušta dezinfekcionu vodu u trenutku kada osoba uđe u tunel. Proces dezinfekcije nakon ulaska u tunel traje 20 sekundi.

Firma, kaže Adnan, nastavlja i dalje raditi na inovativnim rješenjima. Iz ponude izdvajaju dezinfekcione otirače – tzv. dezo barijere izrađene od nehrđajućeg čelika, namijenjene prehrambenoj industriji, ali i šire. Iste se postavljaju ispred ulaza u objekte, a u njih se stavlja kompozitni sunđer koji dobro upija tečnost dezinfekcionog sredstva, a svojom elastičnošću omogućavaju dobar kontakt gazne površine obuće i rastvora dezinfekcionog sredstva. Osnovna namjena je dezinfekcija obuće.

ASHA prodaja vozila