Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Zraka kaže da su stečajni upravnik i prethodna uprava ove firme imali podršku bivše Vlade FBiH, te da su “mislili da im niko neće stati na crtu”

Borba radnika firme Zrak iz Sarajeva traje godinama. Borbu radnici uglavnom vode gladni, jer kako kažu, plate nema, a i kada je ima uglavnom kasni. Borba je godinama postajala teža, a u vrijeme prethodne Vlade Federacije BiH postala je i nepodnošljiva. Nepodnošljiva iz razloga što je onih koji su “bacili oko” na Zrak mnogo i zbog toga što svi oni koji žele što prije vidjeti opustošen Zrak djeluju udruženi.

Pokušalo se sve uraditi mimo zakona

U toj borbi mnogi su odustajali, jednostavno su odlazili zbog toga što plate nema po sedam ili osam mjeseci. Gladan čovjek ne može raditi, pa je sada ostalo samo 55 radnika u Zraku. Radnici su borbu vodili protiv vlada, premijera, resornog ministra, uprava i uglavnom su u toj borbi bili sami.

Danas, možda i prvi put imaju direktora protiv kojeg se ne moraju boriti, već koji će se zajedno s njima boriti za opstanak ove firme.

Jutros su radnici sarajevskog Zraka blokirali ulaz u ovu firmu kako bi spriječili ulazak stečajnog upravnika. Dobili su informaciju da stečajni upravnik planira otpustiti radnike ove firme i na taj način potpuno ugasiti proizvodnju u firmi u kojoj se proizvodnja odvija i u najtežim danima.

Tim povodom, direktor Zraka Edin Čano održao je danas sastanku u Vladi FBiH s ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem. Nakon sastanka, direktor Zraka je došao pred firmu gdje je radnicima prenio utiske sa sastanka, a nakon toga je govorio za Buku.

Pitali smo ga odakle tolika žurba u gašenju Zraka ako odluka o stečaju još nije pravosnažna, odnosno dok je još aktuelna žalba ove firme na prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu.

“Vjerovatno mnogi nisu očekivali ovakvu odbranu Zraka. Stečajni upravnik i prethodna uprava imali su podršku bivše Vlade FBiH, koji su im bili podstrek, tako da su sada požurili da sve privedu kraju, jer ne znaju opredjeljenje ove nove Vlade Federacije BiH, odnosno ne znaju da li će ona biti voljna spašavati Zrak. Pokušali su sve ovo uraditi mimo zakona, mislili su da im niko neće stati na crtu i da će ovo biti gotova stvar i nisu znali da će biti neko ko će se boriti za ovu firmu uz radnike”, ističe na početku razgovora za Buku direktor Čano.
main image

Dodaje kako je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić prošle godine iskazao interes da pomogne Zraku, čime se udar na ovu firmu malo ublažio. Kada je riječ o novoj Vladi FBiH, Čano otkriva da je resorni ministar rekao da će firma Zrak biti u fokusu i da će se izvršni organ vlasti boriti za opstanak ove firme.

“U četvrtak je sjednica Vlade, nadam se da će donijeti neki zaključak kako što prije da se spasi Zrak i izvuče iz ove krize. Što se tiče stečajnog upravnika, on jutros nije došao u ovu firmu, vjerovatno je dobio informaciju da ne može ući. Jednom je novinaru rekao da on mora da otpusti sve u roku od 60 dana. To nigdje ne piše u rješenju Suda. U rješenju Suda piše da se izvrši reorganizacija u nastavku proizvodnje. To ne znači da se svi ljudi pošalju na biro. On to hoće, njegov je prvenstveni cilj da zaustavi ovu proizvodnju, a sudskom rješenju piše da se nastavi proizvodnja. U rješenju Suda o stečajnom postupku piše koje su obaveze stečajnog upravnika. On treba da osigura imovinu i nastavi proizvodnju do izvještajnog ročišta koje je zakazano za 23 juli 2023. godine”, govori direktor.

Nastavak proizvodnje, a ne otpuštanje radnika

Prema njegovim riječima, stečajni upravnik do izvještajnog ročišta nije trebao da poduzima neke veće radnje.

“On je uradio suprotno. Prvo je odnio pečate sa sobom kući, to je naravno nedopustivo. Pečat se ne smije nositi iz firme, zna se gdje on stoji, ima Zakon o pečatu, tako da će i on biti predmet nekog istraživanja i dalje radnje s naše strane. Dakle, stečajni upravnik smatra da mu je Sud naložio da se otpuste radnici, iako to nigdje ne piše u rješenju, naprotiv, piše da se nastavi proizvodnja nesmetanim radom. Izuzimanjem pečata je sve blokirao. Ima nešto novca na računu, prije nekoliko dana smo pokušali da uplatimo zdravstveno osiguranje radnicima, a u sektoru finansija su nam rekli da nam je račun blokiran. Banka kaže da račun nije blokiran, a mi ne možemo raspolagati s njim. Vjerovatno ima neki stručni bankarski izraz, pa to oni ne zovu blokada”, govori nam Čano.

Zbog blokade računa uprava Zraka se obratila i Agenciji za bankarstvo FBiH kako bi se problem riješio.

“Mišljenje Agencije za bankarstvo je kao i naše, odnosno da banka nije smjela da blokira konsolidacijski račun. To može da blokira samo onaj koji ga je i otvorio, a to je u ovom slučaju Vlada FBiH. Agencija za bankarstvo je postupila po našem zahtjevu, ali oni kažu da je sada do administracije, da se prvo neki akti moraju poslati, pa tek kada se banka očituje, Agencija za bankarstvo može narediti deblokadu”, kaže naš sagovornik.

Direktor navodi da je u budžetu Federacije BiH planirano sedam miliona KM za Zrak.

“Računajući sredstva u budžetu i ovu našu planiranu dinamiku isplate dugovanja radnicima, ukoliko, naravno, pristanu na glavnicu koja je 4.5 miliona KM, zatim imamo dugova 700.000 KM prema UIO BiH i 200.000 KM kredita prema Razvojnoj banci FBiH i to nam je hitno što bi trebali riješiti. To nam je oko 5.4 miliona. Dakle, ostalo bi nam 1.6 miliona KM što bi bilo dovoljno za plate i materijalna sredstva, da Zrak živi narednih godinu dana, a svojim radom bi u narednom periodu obezbijedili neka dodatna sredstva”, riječi su Čane.

Direktor podvlači kako je trenutno u svijetu takva situacija s namjenskom industrijom da bi Zrak imao posla toliko da ne bi mogli proizvoditi ni da imaju šest puta više radnika.

“Zbog toga se nije smjelo desiti da se firma s ovakvim potencijalom gura u propast i da se ostavljaju radnici bez posla. Ova firma je potrebna državi i rušenje ove firme je rušenje države. Ovo je firma od javnog i državnog interesa i takvu su firmu prethodne vlasti svojim neradom svele na 55 radnika, a nekada ih je bilo nekoliko hiljada”, podsjeća on.

Sutkinja je možda znala, a možda nije

Kao važnu činjenicu napomenuo je i to da firma Zrak zbog toga što se trenutno nalazi u fazi konsolidacije nije smjela nikako završiti u stečaju.

“Mi smo 100 posto sigurno da će naša žalba biti usvojena i da će Sud odlučiti da poništi stečaj, samo ako bude imao prave informacije. Napravljen je niz propusta, mi smo to obrazložili u žalbi. Sutkinja možda nije ni znala da se firma nalazi u procesu konsolidacije, a možda je i znala a to nije uzela u razmatranje i odvela firmu u stečaj. I ranije je bilo sličnih slučajeva. Ima sudska praksa iz Unsko-sanskog kantona i obje žalbe su uvažene i stečaj je poništen. Dakle, nije smjelo da dođe do stečaja ako je firma u konsolidaciji”, zaključio je Čano u razgovoru za Buku.