Početna Region Tači neće u Sarajevo dok BiH ne prizna Kosovo

Tači neće u Sarajevo dok BiH ne prizna Kosovo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači neće doći na godišnju konferenciju EBRD-a u Sarajevu zbog toga što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo.

Tači je rekao da nije mogao da učestvuje na godišnjoj konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu u srijedu i četvrtak jer su “bilateralne veze na najnižem mogućem nivou”.

Kosovski predsjednik je izjavio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, da još uvijek zahtijeva vize za Kosovare koji ulaze u zemlju i da se “ponaša potpuno anti-evropski, okrutnije od same Srbije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina, navodi se na zvaničnoj stranici Hašima Tačija, i dalje diskriminiše građane Kosova viznim režimom.

Kosovska vlada je u novembru 2018. godine uvela stoodstotne takse na robu uvezenu iz Bosne i Srbije, saopštivši da će one biti ukinute kada Sarajevo i Beograd priznaju suverenitet Kosova i prestanu da sprečavaju zemlju da se pridruži međunarodnim organizacijama.

Na zvaničnoj stranici Hašima Tačija se navodi da, uprkos svemu, Kosovo zagovara dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i evroatlantsku budućnost, ali da ne dozvoljava diskriminatoran odnos.

Klix.ba

ASHA prodaja vozila