Početna Svijet SZO razbija mitove o korona virusu

SZO razbija mitove o korona virusu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objasnila je na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o korona virusu, koje su sve infromacije o tome kako se prenosi i liječi taj virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija opasne.

SZO ističe da trenutno nema lijekova koji imaju dozvolu za liječenje ili prevenciju kovida-19.

“Iako je u toku ispitivanje nekoliko lijekova, trenutno nema dokaza da hidroksihlorokin ili bilo koji drugi lijek može da izliječi ili spriječi COVID-19. Zloupotreba hidroksihlorokina može izazvati ozbiljne neželjene efekte i bolesti, pa čak i dovesti do smrti”, upozorava se na sajtu.

Upozorava se i da prskanje i unošenje izbijeljivača ili drugog dezinfekcionog sredstva u telo ne štiti od kovida-19, a može biti opasno.

“Ni pod kojim uslovima ne unosite izjbeljivač ili bilo koje drugo dezinfekciono sredstvo u tijelo. Te materije mogu biti otrovne ako se gutaju i izazivaju iritaciju i oštećenja kože i očiju. Izbijeljivač i dezinfekcijsko sredstvo treba pažljivo koristiti samo za dezinfekciju površina”, stoji na sajtu.

Isto se odnosi i na ispijanje metanola i etanola.

“Metanol, etanol i izbijeljivač su otrovi. Njihovo pijenje može dovesti do invaliditeta i smrti. Oni neće ubiti virus u vašem tijelu, a oštetiće vaše unutrašnje organe”, ističe SZO.

Dalje se negira tvrdnja da virusi mogu da se šire radio talasima ili mobilnim mrežama i podsjeća da se kovid-19 širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.

Prema pisanju SZO, lažna je i informacija o tome da izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni spriječava oboljevanje od korona virusa.

Podsjeća se da su i zemlje u kojima preovladava toplo vrijeme prijavile slučajeve korona virusa.

Na sajtu se odbacuje i teorija da kućne muve prenose korona virus.

“Virus koji izaziva kovid-19 širi se prije svega kapljicama nastalim kada inficirana osoba kašlja, kija ili govori”, objašnjava SZO.

Ukazuju se i na to da dodavanje bibera i ljutih paprika u hranu ne spriječava i ne liječi kovd-19.

“Najbolji način da se zaštitite od novog korona virusa jeste da se držite najmanje metar od drugih i da često i temeljno perete ruke”, ističe SZO.

ASHA prodaja vozila