Početna Magazin SZO: Nema dokaza da je virus napravljen u laboratoriji

SZO: Nema dokaza da je virus napravljen u laboratoriji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da nema dokaza da je virus korona napravljen u laboratoriji, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol Ministarstva Čao Liđijan odgovorio je na pitanje u vezi sa optužbama da je virus korona proizveden u laboratoriji u kineskom gradu Vuhan, odakle je počela da se širi epidemija.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je juče da njegova vlada pokušava da odredi da li je virus korona nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo istakao da Peking mora da pojasni šta sve zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki portal Foks njuz objavio je u sredu da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu ne kao biološko oružje, već kao deo pokušaja Kine da pokaže da su njihovi napori da se identifikuju virusi i borba protiv njih pođednako veliki kao i mogućnosti SAD, prenosi Rojters.

Tramp je, odgovarajući na pitanje novinara o tim glasinama, rekao da je i on čuo za njih i da njegova administracija “veoma temeljno ispituje tu situaciju”.

Upitan da li je o tome razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Tramp je kazao da ne želi da komentariše šta je sa njim razgovarao o laboratoriji jer je to u ovom trenutku “neprikladno”.

U intervjuu za televiziju Foks njuz državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da zna da je virus nastao u Vuhanu, kao i da je institut za virusologiju udaljen svega nekoliko kilometara od pijace gde se prvi put pojavio virus.

Kineski zvaničnici su krajem prošle godine obavijestili Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o širenju ranije nepoznatog oblika upale pluća u Vuhanu.

Do sada je u svijetu zaraženo više od dva miliona ljudi, preminulo je najmanje 126.800, a 485.000 pacijenata se oporavilo.

ASHA prodaja vozila