Početna Vijesti Svjetski mediji bruje o dešavanjima u Banjoj Luci (FOTO + VIDEO)

Svjetski mediji bruje o dešavanjima u Banjoj Luci (FOTO + VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored svjetskih medija i novinskih agencija, regionalni mediji iz minute u minutu prate i prenose dešavanja u Banjoj Luci.

Podsjećamo, policija proteklih sati upozorava okupljene u Banjoj Luci da se moraju razići sa Trga Krajine, ali oni to odbijaju. Desetine policajaca napravilo je kordon i ne dozvoljavaju nezadovoljnim građanima da stoje na Trgu.

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras će u 19 sati biti održan skup podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, a organizator okupljanja bit će neformalna grupa građana. Brojni svjetski mediji prenijeli su današnja dešavanja u Banjoj Luci, proteste građana na Trgu krajine koji su uslijedili nakon jutrošnjeg hapšenja Davora Dragičević, oca tragično stradalog Davida Dragičevića, Davidove majke i još nekoliko opozicionih političara u Republici Srpskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše američki list Washington Post, napetost je porasla u dijelu BiH s većinskim srpskim stanovništvom gdje je policija privela čovjeka čija je potraga za istinom o smrti njegovog sina izazvala višemjesečne proteste protiv vlasti.

O današnjim protestima u Banjoj Luci pišu i New York Times te Los Angeles Times.

“Policija je saopćila kako je uhapsila Davora Dragičevića nakon što se nije pojavio na ispitivanju. Nekoliko drugih ljudi također je uhapšeno, uključujući i Dragičevićevu bivšu ženu i neke opozicione političare”, piše New York Times. Video Player00:0001:39

Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, pozvala je građane Banje Luke da izađu na ulice i da im niko ne može zabraniti mirna okupljanja.

Banjaluka24h.com

ASHA prodaja vozila