Početna BiH Svjetska banka upozorila vlast na ekonomski haos

Svjetska banka upozorila vlast na ekonomski haos

Iz Svjetske banke su upozorili vlast na negativne ekonomske posljedice ako se dio nadležnosti prenese sa državne vlasti na vlast Republike Srpske.

To su učinili pismom upućenim predsjedavajućem Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji (SNSD), ministrarki spoljnih poslova Biseri Turković (SDA), državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi (HDZ), federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA), federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević (HDZ), premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću (SNSD) i mistrici finansija Republike Srpske Zori Vidović (SNSD).

Uz pismo su priložili bilješku koja sadrži moguće negativne posljedice po sve građane Bosne i Hercegovine.

U bilješci je navedeno da bi povlačenje Republike Srpske iz državnog sistema za indirektno oporezivanje značilo slabiju naplatu poreza i neizvjesnost oko pravovremene otplate spoljnog javnog duga. Ukazano je i na opasnost po entitetske budžete.

“Povlačenje Republike Srpske iz takvog sistema raspodjele prihoda bi moglo dovesti do nestabilnosti budžeta Republike Srpske, putem transmisijskih mehanizama i dovesti do nesigurnosti među inostranim i domaćim kreditorima”, istaknuto je.

Obrazložena su i sljedeća četiri rizika:

“Pristup domaćem i inostranom finansiranju bi mogao biti znatno otežan, a raspoloživa sredstva bi mogla postati skuplja, sve dok se kreditori ne uvjere u funkcionisanje novog sistema i ne ocjene nove rizike;

U kratkoročnom periodu poreski prihodi bi se mogli značajno smanjiti, a kao posljedica uspostavljanja novog sistema naplate prihoda može doći do povećane utaje poreza;

Novi sistem naplate poreskih prihoda zahtijeva institucionalne promjene, koje bi mogle dovesti do smanjenja poreskih stopa između entiteta;

Neharmonizovano zakonodavstvo između entiteta i Brčko distrikta bi moglo rezultovati pravnom nestabilnošću”, poručili si iz Svjetske banke.

Osim toga, ocijenjeno je da bi Valutni odbor i povjerenje u kurs mogli biti negativno pogođeni eventualnom ekonomskom krizom.

Kako je naglašeno, ako bi se Republika Srpska povukla iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), eventualno prouzrokovana ekonomska kriza bi mogla negativno uticati na Centralnu banku i Valutni odbor, s mogućnošću narušavanja povjerenja u domaću valutu, što bi moglo rezultovati povlačenjem štednje i odlivom kapitala.