Početna Prijedorski region SVI PODACI O PACIJENTU U ELEKTRONSKOJ ZDRAVSTVENOJ KARTICI

SVI PODACI O PACIJENTU U ELEKTRONSKOJ ZDRAVSTVENOJ KARTICI

U novembru 2020. uručena je prva elektronska zdravstvena knjižica u Prijedoru. Od avgusta ove godine, Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) trebalo bi da se primjenjuje u cijeloj Republici Srpskoj. Prednosti su brojne. Neće više biti redova pred šalterima i čekanja da se ovjeri knjižica. Takođe neće biti nepotrebnog hodanja i papirologije, podizanja nalaza, uputnica i recepata. Sve će se to nalaziti u elektronskoj zdravstvenoj kartici.

“Osiguranici u svim poslovnicama FZO RS već mogu da podižu svoje kartice, uključujući i naše poslovnice na području Filijale Prijedor. U Prijedoru je podjela već krenula i nema velikih gužvi. Rokovi za preuzimanje kartica nisu određeni, ali sugerišemo osiguranicima da iskoriste ovu povoljniju epidemiološku situaciju i da preuzimaju svoje kartice”, rekla je Nikolina Dušanić, rukovodilac Odjeljenja za odnose s javnošću u FZO RS.

Dosadašnji kartoni pacijenata biće zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni. Ljekari koji liječe pacijenta, na jednom mjestu će imati detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja i važne podatke o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao i slično. Sve dok u potpunosti ne zaživi novi sistem, uporedo sa elektronskim karticama moći će se koristiti i stare zdravstvene knjižice, navode u Fondu zdravstvenog osgiuranja Republike Srpske.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila