Početna BiH Svi građani koji ulaze u BiH od danas idu u karantine u...

Svi građani koji ulaze u BiH od danas idu u karantine u pratnji policije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da od danas nema rješenja o kućnoj izolaciji na graničnim prijelazima, te da će odluku o karantinu donositi federalni ministar zdravstva, a osobe koje ulaze u BiH ići će u kantonalne karantine i bit će im onemogućeno kretanje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
“Imali smo problem s dolaskom zdravstvenih radnika u šatore na granicama jer ih nismo mogli dočekati, a to je bilo propisana naredbom Predsjedništva BiH. Inspektor ima nadležnost uputiti osobu u kućnu izolaciju, što je rađeno i do sada. Današnjom odlukom Federalnog štaba civilne zaštite svaka osoba bez zdravstevnog pregleda odmah se stavlja u karantin i određuje joj se karantinski smještaj kantonu”, kazao je Ajdinović.

Istakao je da je na taj način olakšan posao zdravstvenim radnicima jer ne moraju pregledati sve putnike, s obzirom da će to obaviti trijažni centri u kantonalnim karantinima.

“Inspektori nakon pregleda građane stavljaju pod svoju kontrolu, zadržavaju se sve putne isprave, sačinjavaju spiskovi svih građana i dostavljaju federalnom ministarstvu zdravstva koje će sačiniti rješenje o karantinu i taj spisak će biti dostavljen na sve granične prijelaze, a rješenja će biti uručena građanima. Obaveza je da se sačeka kantonalni štab civilne zaštite koji će u pratnji policije otpratiti građane prema kantonima”, istakao je Ajdinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da u ovom trenutku karantine imaju u Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton. U drugim kantonima se ovo pitanje rješava. Naveo je i da će problem koji su imali s građanima RS-a koji su ulazili u državu na graničnim prijelazima FBiH, biti riješen i da se očekuje bolja komunikacija s nadležnim u RS.

Podsjećamo, iz RS-a je danas saopćeno da federalni inspektori nisu izdavali rješenja o izolaciji građanima RS-a.

Kada je riječ o odluci Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena Ajdinović je istakao da je većina benzinskih pumpi snizila cijene i uskladila ih s odlukom, a u jednom slučaju su zabilježee nepravilnosti tako da će prekršajno interevenisati. Također, utvrđeno je 10 prekršaja prema privrednim subjektima sa teretom od 19.750 KM.

Na konferenciji je rečeno da je do danas izdato 24.537 rješenja o stavljanju u samoizolaciju od 14 dana. Od tog broja 2.915 osoba je s područja Republike Srpske, a 301 iz Brčko Distrikta. Mjere izolacije danas ističu za 712 građana, što znači da ukupno 16.319 osoba nisu više pod mjerama izolacije.

Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je 446 službenih zabilješki uprava policija iz 10 kantona za osobe koje krše mjere izolacije, protiv 64 osobe će biti podnesen prekršajni postupak.

ASHA prodaja vozila