Početna Biznis Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebačku firmu

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebačku firmu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transakcija će se realizovati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 miliona dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 odsto udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, piše “Jutarnji list“.

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će zavisiti od kretanja dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gaming studija širom svijeta. Zapošljava više od 800 radnika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stokholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jorgen Larson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentovani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo šta ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na viši nivo. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tokom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj“, kaže Larson.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez kancelarija i samo s dva računara.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra više od 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.     agencije