Istraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirao Sweden Space Corp (SSC) iz svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i sletjela 15 km unutar susjedne Norveške.

Raketa je dosegla visinu od 250 kilometara gdje su izvedeni eksperimenti u nultoj gravitaciji, navodi se u saopćenju agencije.

“Pala je u planine na 1000 metara visine i 10 kilometara od najbližeg naselja”, rekao jeza Reuters Philip Ohlsson, šef komunikacija u SSC-u.

Švedska svemirska korporacija (SSC), koja posjeduje i vodi centar, ispričala se i provodi istragu. No Norveška je kritizirala Švedsku jer ih nije službeno obavijestila.

Ovo je odstupanje koje shvaćamo ozbiljno. Još je prerano nagađati o uzroku i čekamo više informacija iz trenutne istrage.”, rekao je Marko Kohberg iz Esrange Space Centera.

SCC je rekao da su norveške i švedske vlasti kontaktirane ubrzo nakon incidenta. No, norveško ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da nije bilo propisno obaviješteno ni o slijetanju rakete ni o vraćanju njezinog tereta te da ozbiljno shvaća svaku neovlaštenu aktivnost unutar svojih granica.

“Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obavijeste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima”, navodi se u saopćenju.

Raketa, poznata kao Texus-58, dio je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija.