Početna Svijet Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tokom pandemije

Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tokom pandemije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska ekonomija izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantenu i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih sa virusom korona, izvještava CNBC, a svjedoče podaci Evropske centralne banke (ECB).

U protekla tri mjeseca, kurs švedske krune u odnosu na evro porastao je sa 11,2 krune za evro sredinom marta na 10,4 krune početkom jula.

Ekonomisti su za američku televiziju istakli da se to dogodilo usprkos epidemiji u zemlji i mjerama koje su vlasti preduzele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska vlada je od početka odbila uvesti oštre restriktivne mjere. U zemlji nije bilo zabrane izlaska ljudi na ulicu, rada u javnim institucijama i odlaska u inostranstvo. To je dovelo do povećanja broja oboljelih u poređenju s drugim zemljama regije, međutim, vlasti su svoje postupke obrazložile željom da održi konkurentnost ekonomije.

Analitičari smatraju da je pad krune u martu bio izazvan brigom investitora za stanje švedskog zdravstva i budućnost ekonomije. Međutim, njihovo ponašanje se zatim promijenilo, dok su čak i povećane domaće investicije.

Posljednjih sedmica kurs krune je ojačao, čak i bez obzira na odluke Riksbanka da provede program kvantitativnih olakšica (QE) po primjeru ECB.

Regulator kupuje nacionalne državne i korporativne obveznice od komercijalnih banaka, koji služi kao orijentir za buduće emisije obveznica.

Pored toga, na taj način bankama se obezbjeđuje likvidnost za kreditiranje ekonomije. Nedavno je povećan obim programa – sa 300 milijardi na 500 milijardi kruna (sa 28,6 milijardi na 47,7 milijardi evra).

Djelomično, akcije regulatora povezane su s pokušajem slabljenja nacionalne valute i sprječavanjem njenog daljnjeg jačanja, nepovoljnog za švedske izvoznike.

QE omogućava da se kamatne stope drže na niskoj razini i također smanjuje potrebu banaka i kompanija za nacionalnom valutom, što je čini manje atraktivnom za strane investitore.

Međutim, iako takve mjere nisu imale željeni efekat, vrijednost krune i dalje jača, a analitičari očekuju da će se taj trend nastaviti.

CNBC