Početna Svijet Švedska će pokriti do 86 posto plata i poreskih troškova radnika koji...

Švedska će pokriti do 86 posto plata i poreskih troškova radnika koji su otpušteni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska Vlada saopštila je danas da će povećati iznos koji će isplatiti kompanijama za pokrivanje plata radnika koji su na smanjenim radnim satima.

U saopštenju se navodi da će privremeno pokriti do 86 odsto plata i poreskih troškova radnika koji su privremeno otpušteni.

Vlada je objavila dodatno ograničen plan početkom aprila za radnike koji mogu da rade 40 odsto svojih radnih sati i da zadrže veći dio svog primanja. Radnici će moći sada ići do 20 odsto od radnih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopštenju se ističe da će troškovi iznositi 12,74 milijarde dolara ukoliko bi 700.000 radnika bilo u planiranom programu.

“Onda ćemo biti u veoma ozbiljnoj i dubokoj ekonomskoj krizi i biće potrebno mnogo snage za stimulaciju ekonomije”, rekla je ministar finansija Magdalena Anderson.

Nezaposlenost u Švedskoj mogla bi dostići deset odsto u narednim mjesecima ukoliko se nastavi sa trenutnim talasom otpuštanja zbog pandemije virusa korona.

Broj oboljelih od virusa korona u Švedskoj u protekla 24 časa povećan je sa 10.948 na 11.445. Broj preminulih, takođe je u porastu za 114 na 1.033.

ASHA prodaja vozila