Početna Svijet Šveđani su izgleda od početka bili u pravu, tamo nema “drugog talasa”:...

Šveđani su izgleda od početka bili u pravu, tamo nema “drugog talasa”: “Karantin je kao da čekićem ubijaš muhu”, kaže Anders Tegnel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prolazi vrijeme i kako broj zaraženih i aktivnih slučajeva raste u brojnim evropskim zemljama, tako se čini da je njegov kontroverzni i često kritikovani pristup – koji u velikom intervjuu sa Tegnelom list Financial Times naziva “racionalnim” – imao smisla.

Podsetimo, u Švedskoj su radile škole, restorani i teretane i nije bilo klasičnog karantina. Iako su brojne njegove kolege tvrdile da će švedska platiti punu cijenu, Tegnel i dalje uživa veliku podršku javnosti, ne računajući populističku stranku Švedske demokrate, koja je tražila njegovu ostavku.

Kako pokazuju podaci, Švedska sada bilježi sve manje zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tegnel je od početka, i kada je trpeo najveće napade, govorio da će se tek na jesen videti ko je koliko uspješan, i bio je u pravu Švedska će imati neka lokalna žarišta i mali nivo prenošenja virusa.

U drugim državama će to biti mnogo ozbiljnije. Oni su mnogo podložniji skokovima, jer nemaju razvijen imunitet.”

Upravo je zbog takozvanog imuniteta krda Tegnel najoštrije napadan – upoređivali su ga i sa Hitlerom i Staljinom, dobijao je i prijetnje smrću – mada on tvrdi da mu nikada nije bio cilj da dozvoli zaražavanje velikog broja ljudi.

No slaže se da je imunitet umnogome zaslužan za pad broja slučajeva u Švedskoj.

“Stavljanje cijele zemlje u karantin, to je kao da čekićem pokušavate da ubijete muvu”, kaže on za FT i objašnjava da je švedski pristup imao jasnu strategiju.

“To drastično zatvaranje i otvaranje nije izdvoljivo. Ne možete da otvarate i zatvarate škole. To je katastrofa. Isto važi i za restorane. Ljudi se umore, a ekonomija pati.” Švedska je jedna od rijetkih svijetskih zemalja u kojoj nošenje maski u javnosti nije obavezno, niti se preporučuje (“Maske su jednostavno rješenje, a ja ne verujem u jednostavna rješenja za komplikovane probleme”, kaže), prenosi “Byka“.

Pa ipak, to ne znači da se živi normalno: i Šveđani su prestali da putuju, i hoteli i restorani imaju manje gostiju, pa je ekonomski pad značajan. On je u junu opisao pristup većine evropskih zemalja i SAD riječima “kao da je svijet poludio”

. A šta misli o vakcini? “To neće biti srebrni metak”, upozorava. “Nemojte da mislite da ćemo, kada vakcina biti dostupna, moći da se vratimo starom životu. Neće biti tako jednostavno.”

ASHA prodaja vozila