Početna Svijet Šveđani se pripremaju za isključenja struje

Šveđani se pripremaju za isključenja struje

“Rizik od isključenja je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za ovo“, rekao je na konferenciji za medije ministar civilne zaštite Karl-Oskar Bolin.

On je upozorio da Švedska nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji.

Cijene električne energije u skandinavskim zemljama ove godine su povećane zbog straha da će rusko smanjenje isporuke gasa Evropi dovesti do nedostatka, a švedska vlada ranije ovaj mjesec pozvala je ljude da koriste manje struje.

Hitni planovi moraju uzeti u obzir mogućnost kraćih kao i dužih prekida snabdijevanja električnom energijom kad se struja neće vraćati kao što je planirano, rekao je ministar.

“Oni koji se u normalnim okolnostima mogu brinuti za sebe, moraju to moći i u krizi poput nestanka struje“, rekao je Bolin.

On kaže da službene preporuke uključuju posjedovanje radija i lampe na baterije, flaširane vode i hrane jednostavne za pripremu, a da u slučaju nestanka struje, domaćinstva trebaju odrediti prostoriju u kojoj će porodica boraviti kako bi se očuvala toplota.

“Bolje je biti pripremljen, nego ne biti. Ovo nije pokušaj stvaranja panike“, rekao je Bolin.

Švedska komunalna uprava Vatenfal saopštila je 2. decembra da je odgodila pokretanje svoga nuklearnog reaktora “Ringhals četiri” do 23. februara, što je jedan od nekoliko rezova koji su pogodili skandinavsko snabdijevanje električnom energijom, prenose agencije.

Švedska vlada je prošle sedmice navela je da je zatražila od nacionalnog operatera električne mreže i energetskog regulatora zemlje da intenziviraju svoj rad na jačanju bezbjednsoti snabdijevanja električnom energijom i kratkoročno i dugoročno.