Džamija u starom dijelu grada Prijedora izgrađena je za vrijeme vladavine sultana Mahmuda I, koji je vladao Osmanskim carstvom od 1730. do 1754. godine. Kao početak gradnje džamije u arhivu se spominje 1747. godina. Izgradnju džamije pratilo je i osnivanje grada Prijedora, odnosno Pridorske kapetanije.

Džamija Sultan Mahmuda l. u Starom Gradu Prijedoru je zapaljena 30. maja 1992. godine, potom je do kraja srušena, a materijal je odvezen na različite lokacije van grada. Na lokalitetu džamije ostali su temelji i sedam polomljenih nišana.

Džamija je proteklih 15 godina građena velikom ljubavlju i entuzijazmom Prijedorčana, koji evo dočekaše s Bož’jom pomoći i njen svečani otvor.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo bihaćko, Medžlis islamske zajednice Prijedorte džematski odbor Džemata Čaršija-Stari Grad sa ponosom i zadovoljstvom Vas obaviještavaju i pozivaju, da dođete i svojim prisustvom uveličate svečani otvorenje jedne među najstarijim džamijama na ovim prostorima, a posljedne neotvorene prijedorske džamije, džamije Sultana Mahmuda l., u Starom Gradu Prijedoru na dane 22. i 23. Juli 2022. godine.

– 22. Juli/ petak-Centralna džuma za Muftijstvo bihaćko u džamiji Sultan Mahmuda l. u Starom Gradu, džumu predvodi Muftija Bihaćki Hafiz Mehmed-ef. Kudić. Na isti dan u večernjim satima na sceni Ljetne bašte u Starom Gradu Mevludsko-poetska večer.

– 23. Juli/Subota-11 sati na sceni Ljetne bašte u Starom Gradu program svečanosti otvora džamije Sultan Mahmuda l. Otvorenje džamije te zajedničko klanjanje podne namaza u novotvorenoj džamiji Sultan Mahmuda l. u Starom Gradu.

Dobro došli i bujrum!

Mojprijedor.com