Svečanosti su prisustvovali Mirsad Duratović, Sevlid Hurtić i Ćamil Duraković.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović organizovali  su večeras povodom Dana nezavisnosti BiH svečani prijem u sarajevskoj Vijećnici kojem je prisustvovao veliki broj osoba iz političkoj, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ovaj put svečanosti je prisustvovao veliki broj spasilaca Federalne uprave civilne zaštite kao i Gorske službe spašavanja koji su učestvovali u napornim višednevnim akcijama spašavanja žrtva razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju. Okupljeni u Vijećnici su na prigodan način odali počast hiljadama poginulih u toj stravičnoj katastrofi.

Bosna i Hercegovina 1. marta slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 31 godinu kada su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Radi se o Referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji je, na preporuku Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija), održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Referendum je potvrdio opredjeljenje bosanskohercegovačkih građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ, za što se izjasnilo čak 99,7 posto od ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u Bosni i Hercegovini).

Ovim putem Dan nezavisnosti su čestitali Odbornici Skupštine grada Prijedora iz reda Bošnjaka, BKC Prijedor, Humano Brdo, te brojna Kulturno umjetnička društva.

Dan nezavisnosti obilježen je danas i u Kozarcu.

 

Radio Sarajevo / Prijedor 24