Početna Politika Sve više zemalja ozbiljno shvata situaciju u BiH

Sve više zemalja ozbiljno shvata situaciju u BiH

Kakva je politika dovela zemlju u ovakvo stanje? Žele li građani da podrže nedemokratske politike koje narušavaju ustavni poredak? Sankcije otvaraju i ova pitanja cjelokupnom društvu, smatra politička analitičarka Tanja Topić

Nove sankcije političarima i drugim važnim pojedincima su signal da sve više zemalja ozbiljno shvaća situaciju u Bosni i Hercegovini.

Analitičari s kojima je BHRT razgovarao smatraju kako će popis sankcionirah osoba, ali i zemalja koje bi ih mogle primijeniti – biti sve veći.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović koje je uvela Velika Britanija dio su vanjskopolitičke diplomatske ofanzive Londona u kojoj, osim Ukrajine, ozbiljno shvaćaju situaciju na Zapadnom Balkanu. Kaže to Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na Regents Univerzitetu u Londonu. Skepticizam prema efikasnosti ovih mjera, smatra on, moguć je samo na prvi pogled.

“Te sankcije ne pogađaju samo dvoje ljudi. Te sankcije će natjerati kompanije, ljude koji na bilo koji način su u nekom okruženju to dvoje političara odnosno kompanija koje su povezane sa njih dvoje i sa njihovim porodicama da li će raditi biznis sa njima, jer u tom slučaju dolaze oni u otežavajuću okolnost finansijsku u njihovom poslovanju”, smatra profesor Anđelić.

Kakva je politika dovela zemlju u ovakvo stanje? Žele li građani da podrže nedemokratske politike koje narušavaju ustavni poredak? Sankcije otvaraju i ova pitanja cjelokupnom društvu, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Napominje, međutim, da će se ove poruke ponovo izgubiti u zamjeni teza i poistovjećivanju pojedinaca sa institucijama i entitetima.

“Nastavit će se ona politika omalovažavanja vrijeđanja napada na političke autoritete iz Evrope i mislim da će to u konačnici produbiti proruski stav koji je trenutno dominantan narativ u RS”, smatra ona.

Ostatak priloga BHRT-a pogledajte u priloženom videu.