Početna Vijesti Sve više vrtića, ali mjesto i dalje čeka 3.531 dijete

Sve više vrtića, ali mjesto i dalje čeka 3.531 dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na odlazak mladih s naših prostora, u ovoj školskoj godini broj predškolskih ustanova je veći, kao i broj djece u vrtićima.

U vrtiće na području BiH upisano je 28.511 djece u 359 predškolskih ustanova, u ovoj školskoj godini broj predškolskih ustanova veći je za 8,1 odsto, broj djece u ustanovama veći je za 10 odsto, a time je i broj zaposlenih povećan za 9,8 odsto.

Podaci su ovo Agencije za statistiku BiH, koji kažu da od ukupnog broja djece njih 67,8 odsto ide u javne ustanove, dok je u privatnim 32,2 odsto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najveću grupu čine djeca uzrasta dvije do tri godine, njih 60,1 odsto. U školskoj 2018/2019. godini u jasličkoj grupi je boravilo 5.663 djece, što je za 16 odsto više u odnosu na prethodnu školsku godinu”, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Međutim, iako je više djece u vrtićima i više vrtića, na mjesto u njima i dalje čeka 3.531 dijete, što je u odnosu na godinu prije više za 27,1 odsto, kažu u Agenciji.

Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, kaže da su na ovom području imali prije dvije godine šest vrtića, a da danas imaju sedam, te da je iznenađujuće da taj broj  raste s obzirom na to da se sve vrijeme govori o odlasku velikog broj mladih s naših prostora.

“Radujem se činjenici da je više djece u vrtićima, sada imamo liste čekanja, a prije godinu dana nismo ih imali. U našoj ustanovi postoji trend povećanog obuhvata djece u predškolske ustanove, povećan je interes roditelja, što djeluje optimistično, porasla je svijest o kolektivnom boravku djece u predškolskim ustanovama, jer se radi o prvoj stepenici ka obrazovanju”, rekla je Gasalova za “Nezavisne”.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kaže da je povećan broj djece u predškolskim ustanovama, ta da je i povećanje broja vrtića na području Banjaluke uslijedilo rastom svijesti kod roditelja o značaju predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Došlo je do nagle promjene kod roditelja, koji su sve obrazovaniji i svjesniji da njihova djeca boraveći u predškolskoj ustanovi kasnije imaju manje poteškoća u osnovnoj školi, te takva djeca se brže socijalizuju”, ističe Kurtinovićeva.

Kurtinovićeva je naglasila da je Banjaluka administrativni, kulturni i sportski centar, te da je pojačan priliv mladih porodica sa djecom, koje se u ovom gradu nastanjuju zbog posla ili drugih obaveza, pa je time i povećan upis djece u vrtiće.

Ona je dodala da su njihovi kapaciteti prošireni za stotinak mjesta za mališane, te da u ovom trenutku  imaju oko 1.200 aktivnih zahtjeva za upis djece.

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS i direktor predškolske ustanove “Andrej” Banjaluka, rekao je da je evidentno da je povećan broj predškolskih ustanova u RS, a da se posebno izdvajaju Banjaluka, Istočno Sarajevo, Bijeljina i Prnjavor.

“Sveobuhvatnost djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju je povećana zadnjih godinu do godinu i po dana. Moram naglasiti da je to i zahvaljujući predškolskom privatnom sektoru koji je tome doprinio”, kaže Buzadžija.

On ističe da je tim slijedom aktivnosti logično da se povećao broj radnika, što vaspitača, tako i tehničke službe, kuvara, spremača i drugih, što je pozitivno.

Buzadžija kaže da, što se tiče liste čekanja za upis djece, uglavnom se radi o javnoj ustanovi, dok u privatnom sektoru vjeruje da takvih lista nema jer je kod njih upis otvoren tokom cijele godine.

Brojke

67,8 odsto djece ide u javne vrtiće

32,2 odsto djece ide u privatne vrtiće

5.663 djece u jaslicama

28.511 djece pohađa vrtiće

359 predškolskih ustanova u BiH

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila