Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bespovratna sredstva iz fonda EU4Agri i EU4Agri recovery od velikog su značaja poljoprivrednicima za unapređenje i održanje kvaliteta njihove proizvodnje, a sve je više privrednika koji apliciraju za ovu vrstu novčane podrške.

 

 

Sredstva iskorištena za proljetnu sjetvu

Zemljoradnička zadruga „Gračanka“ jedna je od firmi koja je dobila sredstva iz fonda EU4Agri recovery.

„Gračanka“ koja se bavi proizvodnjom i otkupom mlijeka i tovnih junadi, prometom reporametarijala i poljoprivredne mehanizacije, kao i proizvodnjom i otkupom voća i povrća, sredstva je dobila za nabavku mineralnog gnojiva, a već ih je iskoristila u proljetnoj sjetvi.

„Sredstva koja dobijamo od EU4AGRI mnogo znače našim farmerima, prvenstveno zbog proljetne sjetve, koja je izuzetno važna zbog ishrane goveda. Sjetva je i ove godine, kao i prethodne, protiče uz vrlo visoke cijene mineralnih đubriva, pa iz tog razloga su sredstva od EU4AGRI vrlo značajna“, kazali su za CAPITAL u ZZ „Gračanka“.

Kažu da „Gračanka“ djeluje kao zadruga još od 1954. godine, te da sarađuje sa 1005 zadrugara i sa oko 1.300 kooperanata.

„Pošto djelujemo kao zaokružena cjelina, farmeri hrane svoja muzna grla kvalitetnijom hranom, Zadruga otkupljuje mlijeko od svojih farmera, te mi kao Zadruga imamo veću količinu otkupljenog mlijeka, tako da je i nama vrlo značajno što možemo biti podnosici za Javne pozive od EU4AGRI projekata, iz razloga što sa više sredstava se obavlja kvalitetnija sjetva, pa samim tim farmeri proizvode kvalitetniju hranu za ishranu stoke“, pojasnili su u ovoj Zadruzi.

Naglašavaju da, iako su neki farmeri dobili manje količine gnojiva u odnosu na potrebne za proljetnu sjetvu, itekako su iskoristili to, jer su mnogi uspjeli da ulože namijenjena sredstva i u druge potrebne svrhe kao što su nabavka bolje mehanizacije i raznih priključaka.

Prema podacima sa zvanične stranice EU4Agri ukupna vrijednost investicije nabavke i isporuke mineralnog đubriva iznosila je 258.774 KM, od čega je iz ovog fonda izdvojeno 193.500 maraka.

U Zadruzi navode da je obzirom na preciznost EU4Agri javnih poziva, vrlo teško i složeno aplicirati na neki javni poziv, prvenstveno zbog potrebne opširnije dokumentacije kooperanata, jer su farmeri pretežno usmjereni na kvalitetnu sjetvu, koja iziskuje dosta rada i truda, te ih spriječava u aktivnostima prikupljanja dokumenata.

„Ali ipak, ostavljen je dovoljan vremenski rok od objave Javnog poziva do aplikacije, te uspijemo sve predviđene kooperante da skupimo i priložimo njihovu dokumentaciju.I na kraju, uvijek budemo zahvalni ovakvim Javnim pozivima jer kako pomažu naše farmere, tako pomažu i našem poslovanju“, poručili su u ZZ „Gračanka“.

FOTO: Capital.ba

Madi ulaže u inovaciju proizvodnje

Firma „Madi“ iz Tešnja dobila je iz fonda EU4Agri 300.000 maraka za nabavku i montažu solarnih panela čime je, kako je navedeno na zvaničnoj stranici fonda EU4Agri modernizovana proizvodnja, stabilizovana produktivnost i ojačana konkurentnost, poboljšan kvalitet i sigurnost proizvoda, smanjen negativan uticaj pandemije COVID-19 i otvorena nova radna mjesta.

Prema ovim podacima, ukupna vrijednost investicije je 620.201 KM, što znači da je iz fonda EU4Agri finansirano gotovo 50 odsto ovog projekta.

„Sredstva koja smo dobili od EU4Agri su nam bila od velikog značaja za zatvaranje cjelokupne finansijske konstrukcije za projekat izgradnje naše solarne elektrane. To je bila direktna podrška koja je bila ujedno i neki prelomni trenutak kada je pala odluka da idemo u realizaciju zamišljenog projekta“, rekli su za CAPITAL u kompaniji Madi iz Tešnja.

Naglasili su da je, kada je u pitanju zahtjevnost pisanja projekta i prikupljanja same dokumentacije, bilo poprilično puno posla  u kontekstu obima potrebne dokumentacije.

„Što se tiče samih zahtjeva u pogledu pisanja prijekta, nismo imali problema s tim dijelom, jer imamo već iskustva na tom polju“, istakli su u ovoj kompaniji.

FOTO: Ustupljena fotografija

Radić: Komora pruža punu podršku privrednicima

Rukovodilac Centra za makroekonomiju, unapređenje poslovanja i bonitete u Privrednoj komori RS Olivera Radić u izjavi za CAPITAL naglašava da je Komora u prethodnom periodu kreirala platformu „InfoBiz PKRS“, a jedan segment te platforme se odnosi na informisanje privrednih društava o svim aktutelnim javnim pozivima.

„Na taj način se privredna društva informišu o javnim pozivima i Evropske unije, ali i drugih donatora poput Vlade RS i lokalnih zajednica, a sve kroz jedan pregled svih institucija putem kojih je moguće koristiti različite programe podrške“, naglasila je Radićeva.

Prema njenim riječima, u okviru ove platforme koja se nalazi na internet stranici Privredne komore RS uspostavljena je viber zajednica putem koje se privrednici redovno mogu informisati o svim aktutelnm javnim pozivima.

„Na taj način, s jedne strane nastojimo da unaprijedimo informisanost i da privrednici budu informisani kada su u pitanju sami pozivi, ali Privredna komora pomaže privrednim društvima i na polju pripreme projektne dokumentacije, obrazloženja, daje odgovorajuće savjetodavne usluge kada je u pitanju sama priprema programa, prijedloga projekata, a ujedno u saradnji sa donatorima organizujemo i info dane u okviru kojih se zainteresovanim prirvrednim društvima pružaju određene inforamcije vezano za javne pozive i kriterijume na osnovu kojih mogu aplicirati“, pojasnila je Radićeva.

Naglasila je da sve više privrednih društava koja su razvili svoje kapacitete i samostalno pripremaju prijedloge projekata i apliciraju.

Ističe da su programi EU poput EU4Bussines, EU4Bussines recovery, kao i EU4Agri namijenjen poljoprivredi jako važni.

Nedavno je, kako kaže, objavljen i drugi poziv projekta „Chalenge to change“, kada je u pitanju novi programski period ovog projekta za koji je se prijavilo preko 300 privrednih društava.

„Imamo i aktivnosti gdje našim privredniciam predstavljamo privredna društva koja su koristila program „Horizon Europe“ i u koje namjene. On je namijenjen samom upravljanju i razvoju inovacija. Ovo su malo zahtjevniji programi i zahtjevaju određene kapacitete, stručnost i znanje. Mi kao evropska mreža preduzetništva, naša privredna komora društva podržavamo, ali i na ovaj način pokušavamo da našim društvima približimo ovaj poziv i predočimo im koje su im vrijednosti na raspolaganju, a to je 95 milijardi evra kada je u pitanju ovaj program EU“, pojašnjava Radićeva.

FOTO: Interaktivna mapa korisnika sredstava EU4Agri

Važno je napomenuti da je Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ EU4Agri četvorogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

S druge strane, „Podrška Evropske unije oporavku i otpornosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI-Recovery) dvoipogodišnja je inicijativa (2021-2023), s ciljem podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja.

Projekat EU4AGRI Recovery finansira Evropska unija u vrijednosti od 5 miliona evra, a zajednički ga sprovode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat je komplementaran projektu EU4AGRI (2020-2024).

CAPITAL: Bojana Ninković