Početna BiH Sve više migranata u Hercegovini

Sve više migranata u Hercegovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada više migranata u Hercegovini. Samo jutros uhapšeno ih je oko dvadeset.

A u zadnjih mjesec i po dana broj migranata prelazi 200. Nekada ih je najviše bilo u selima oko granice a sada se migranti mogu sresti i u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebinjske kancelarije Službe za poslove sa strancima mi smo jedva pronašli, ipak migranti to dosta vještije rade. Očevici kažu da skoro svakog jutra, u zadnjih nekoliko dana, u grupama čekaju ispred ovih vrata da službenici dođu u svoje kancelarije.

Jutros ih je čekalo dvanaest. Baš kada i ATV, pred kancelarije je, u pratnji policije, došao i vidno iscrpljeni bračni par sa djetetom od 10 godina. Trebinjski službenici za odnose sa strancima imaju pune ruke posla pa su im u pomoć pritrčale kolege iz drugih gradova. Migrati su počeli kucati i na vrata Crvenog krsta u Trebinju.

“Evo već u nekoliko navrata pokucali su na adresu Crvenog krsta Trebinje. Mi smo svakako odgovorili sa namirnicima za neke osnovne potrebe, dali smo što smo imali”, rekao je Aleksandar Koprivica, iz Crvenog krsta z Trebinju.

Najviše posla sa migrantima i dalje imaju policijski službenici. Apeluju na građane da ih obavještavaju i kažu da se strani državljani bez dokumenata najčešće kreću u manjim grupama.

“Nekoliko je bilo slučajeva krijumčarenja ali najčešće su to male grupe među kojima ima i maloljetnih osoba i u nekoliko slučajeva smo morali reagovati zbog nihovog lošeg zdravstveng stanja i te osobe su prebačene u medicinske ustanove”, kazala je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

“Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da ukoliko primjete bilo kakva sumnjiva lica koja se kreću bilo glavnim ili sporednim saobraćajnicama ili se sakrivaju u napuštenim objektima, obavezno obavjeste policiju na besplatni broj telefona 122”, rekao je rekla je Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje.

Sirijaca je i dalje najviše na području Hercegovine. Granični prelazi Klobuk, Deleuša i Krstac najčešća su ruta migranata. U nadležnim sližbama se plaše još veće najezde stranih državljana bez dokumenata jer ih u Albaniji ima skoro 50.000 koji bi, preko Crne Gore, mogli ka ovom dijelu Srpske.

ATV

cera - Sve više migranata u Hercegovini