Početna Vijesti Sve više droge “valja” se preko BiH: Hapse dilere, a narkobosovi na...

Sve više droge “valja” se preko BiH: Hapse dilere, a narkobosovi na slobodi

БЕОГРАД, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Полиција је у близини Београда заплијенила 14,5 килограма марихуане и ухапсила брачни пар због сумње да су препродавали ту дрогу.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department navodi da je jadranska obala glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi

Tijela za provedbu zakona i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nisu efikasne u sprečavanju trgovine drogama, ocjena je američkog State Departmenta, koji u svom godišnjem izvještaju o međunarodnoj trgovini drogama, objavljenom krajem marta 2019. godine, navodi da je Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja za međunarodnu trgovinu drogom.

– Bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa organizacija borave u zemlji. BiH nije glavni proizvođač nedopuštenih droga, niti ciljno odredište za prodaju nedopuštenih supstanci. Smještena je između centara za preradu droga u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi, stoji u izvještaju.

​Zajedničke istrage

Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department navodi da je jadranska obala glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi i da međunarodne kriminalne grupe, uglavnom orijentisane na marihuanu, heroin i kokain, dominiraju trgovinom drogom na Balkanu.

Situaciju usložnjava, stoji u izvještaju, to što su fragmentirane policijske strukture u Bosni i Hercegovini od državnog do kantonalnog nivoa, a što ometa saradnju i zajedničke istrage. Navode da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena.

Da ozbiljne borbe protiv organizovanog kriminala i protiv trgovine nema, mišljenja je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Borba protiv trgovine drogom svela se na ulične dilere i nema se hrabrosti ući u obračun sa velikim bosovima.

Tačno je i to da se sporo uspostavljaju saradnja i rad među agencijama što pogoduje trgovcima narkotika. Policijske agencije se previše zatvaraju u svoje okvire i sve su više pod političkim uticajem. Nema koordinacije među policijskim agencijama. Sve više se radi na realizaciji političkih interesa zato jer politika u našoj zemlji ne želi da dozvoli da policija bude nezavisna i samostalna, smatra Mektić.

Ministar sigurnosti smatra da je neće biti bolje sve dok je policija “u ovakvim političkim okovima”.

– Političari imaju sve moguće instrumente da utiču na vrh kadrovske politike. Veliki dio političara je uvezan u organizovani kriminal i korupciju i to političarima nije prioritet kao što bi trebao biti. Bitno je da policija i tužilaštva služe njihovim interesima i da se osjećaju zaštićenima, navodi ministar sigurnosti.

Nekadašnji sarajevski policajac, dugogodišnji uposlenik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a KS-a smatra da policija “ne radi svoj posao”.

– Dok sam radio u tom odjelu, moja ekipa i ja smo jedne godine priveli 1.300 osoba zbog droge, a danas moje kolege uhapse 40 osoba. I tu se radi uglavnom o dilerima. Grad je pun droge, a zapljena nigdje. Problem je i u korumpiranosti policajaca. Upravo zbog toga policija mora pokazati narodu da joj je stalo. Građani im više ne vjeruju. Razočarani su u policiju, pojašnjava naš sagovornik.

Upitani za komentar na izvještaj State Departmenta u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) odgovaraju da je jasno konstatovano da je Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja”.

– U prilog tome je činjenica da Bosna i Hercegovina nije glavni proizvođač opojnih droga, niti da je njena teritorija glavno odredište za prodaju narkotika. Položaj BiH je na ruti puteva između centra za preradu droge u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi, kažu u SIPA. U ovoj policijskoj agenciji ističu da ne mogu komentarisati navode iz izvještaja da bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa borave u jer su to saznanja State Departmenta.

Tone droge

​Inače, prema ovom izvještaju, za 10 mjeseci prošle godine policija je zaplijenila 3,35 kilograma heroina, 2,7 kilograma, kokaina, 1,84 tona marihuane, ali i drugih narkotika. Za razliku od BiH gdje su zapljene droge, možemo slobodno reći smiješne, u susjedstvu, tačnije u Srbiji, policija je u prva četiri mjeseca ove godine zaplijenila više od dvije tone droge.

​Također, značajna je zapljena zabilježena i sredinom aprila ove godine u Sloveniji. Naime, tamošnja policija je uhapsila devet Slovenaca povezanih sa međunarodnom trgovinom drogom. Kako su objavili mediji u Sloveniji, u ovoj akciji su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, a zaplijenjeni su 230 kilograma kokaina, dva kilograma heroina, 43 kilograma smole kanabisa i četiri privatna vozila s posebno prilagođenim prostorom za krijumčarenje drogom. Osim narkotika, zaplijenjene su i velike količine novca. Droga je bila namijenjena za međunarodno tržište, a slovenska policija je saopćila da je kriminalna grupa djelovala na području Slovenije, Balkana i zemalja Evropske unije.

(Fokus)