Početna BiH Sve su glasniji pozivi da BiH otvori granice

Sve su glasniji pozivi da BiH otvori granice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema popuštanja ni s jedne ni s druge strane. Bosna i Hercegovina ne otvara svoje granice za građane Evropske unije, a ni obratno. Iz Evropske komisije saopštili su da pojedine zemlje Unije imaju pravo biti i restriktivnije prema tzv. “trećim zemljama”, među kojima je i BiH. S druge strane, sve su glasniji pozivi da BiH otvori svoje granice.

– Bosna i Hercegovina na nešto više od tri miliona stanovnika, do sada zabilježeno oko 4 hiljade i 800 pozitivnih slučajeva COVID-a 19. Testirano gotovo 96 hiljada građana. Dnevni prosjek zaraženih oko stotinu. Srbija više od 15 hiljada stanovnika bolovalo je ili boluje od korona virusa. A dnevno se bilježi rast i preko 300. Ipak, građani Srbije mogu slobodno u EU, a BiH, ne mogu. U igri je bila očito određena politička trgovina – kaže za N1 Bodo Weber, politički analitičar iz Njemačke.

– Bilo je dosta izvještaja o tome kako je Mađarska žestoko lobirala da Srbija uđe na taj spisak, i mislim da, ako je tako, onda je zaista pogubna odluka i donijeće dalju štetu ugledu EU u zemljama Zapadnog Balkana. Ako bi išlo po kriterijumima razvoja epidemiološke situacije, onda bi vjerovatno trebalo održati zabranu ulaska iz svih zemalja, uključujući iz Srbije – rekao je Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kojim se to, bar deklarativno, kriterijima vodilo Savjet Evropske komisije, pri donošenju odluke ko može, a ko ne, na teritorij Unije, objašnjava evropski reporter N1 Nikola Radišić.

– Osnovni kriterijum bila je epidemiološka situacija, odnosno da država nema veći broj novoobolelih nego što je evropski prosjek. Međutim, pored toga, takođe, insistiralo se na tome da se vidi kakva je učestalost obolijevanja, koji je nivo testiranja, na koji način se vrši prevencija, kakve poruke šalju državni organi ali i da li su podaci državnih organa pouzdani. Jedna od ključnih stvari na kojima se insistira je reciprocitet. To znači da ukoliko BiH želi da njeni državljani uđu na teritorij EU, prvo to mora omogućiti državljanima EU – rekao je Radišić.

No, sudeći prema izjavama predsjedavajućeg Savjeta minstara Zorana Tegletije, Bosna i Hercegovina neće prva učiniti taj korak. Što je, ocjenjuje Edita Đapo, ministarka turizma Federacije, pogubno. Dnevni gubici u ovom sektoru procjenjuju se na milion.  Đapo poziva na hitno otvaranje granica BiH.

– Devedeset posto u poređenju s prošlom godinom je gubitak. Naše su procjene bile da će ove godine porasti broj turista, znači da je onda to i više od 90 posto gubitka u turizmu. A vi znate da od turizma žive i hotelijeri i restorani i šoping centri, zanatlije… Vidite i na Baščaršiji i Mostaru, Međugorju, gdje god da odete da su gradovi prazni – kazala je Đapo.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za N1 kazao je da građani Bosne i Hercegovine ne zaslužuju odnos kakav Evropska unija trenutno prema njima ima.

– Bilo bi logično da se uspostavi sistem reciprociteta. Tu je i udar na privredu i privredni život. Katastrofalne posljedice pandemije će doći do svakoga. BiH nema samoodbrambeni sistem u smislu jake privrede. Imaće daleko teže posljedice i nije fer ni korektno od EU. Kreatori mnogih rješenja u BiH upravo iz EU. Vjerujem da će pandemija imati padajući trend i da će se brzo granice EU otvoriti za naše građane – istaknuo je Dodik.

Liste zemalja čijim građanima je dozvoljen ili nije ulazak u EU revidiraće se svake dvije sedmice, a odluke se donositi, poručili su iz Komisije – shodno razvoju epidemiološke slike. No, svi oni koji pak imaju boravišne dozvole, članovi njihovih porodica, te oni koji imaju opravdan razlog putovanja – i dalje mogu u Šengen.

ASHA prodaja vozila