Početna BiH Svaki treći radnik zaposlen u prerađivačkoj industriji i trgovini

Svaki treći radnik zaposlen u prerađivačkoj industriji i trgovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svaki treći zvanično zaposleni u Republici Srpskoj radi u prerađivačkoj industriji i trgovini i prima platu koja je za oko 200 maraka manja od republičke prosječne plate.

Dakle, najveći broj zaposlenih u Republici Srpskoj upravo je u ove dvije navedene oblasti i ima ih ukupno 102.333 (56.068 u prerađivačkoj industriji i 47.265).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske o broju zaposlenih u martu ove godine. Ukupan broj radnika koji su prijavljeni je 269.313 i ima ih za oko 5.600 više nego u trećem mjesecu prošle godine.

Broj zaposlenih koji primaju platu direktno iz budžeta i zaposlenih u zdravstvu čije plate zavise od prihoda poreskih obveznika iznosi nešto više od 67.000. Dakle, riječ je o javnoj upravi, prosveti, policiji, obaveznom socijalnom osiguranju i zdravstvu.

Izuzev obrazovanja gdje je prosječna plata bila niža za dvije marke od republičke prosječne plate, ostalima je prosječna plata veća od 100 do 200 KM. U odnosu na zaposlene u privredi, koja plaća državni aparat, imaju primanja veća za oko 400-500 maraka.

Prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćena za maj iznosila je 903 KM, a cilj vlasti je da ove godine taj prosjek iznosi 1.000 maraka.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila