Početna Svijet Švajcarska prestaje praviti zalihe kafe

Švajcarska prestaje praviti zalihe kafe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Švajcarske nedavno je izjavila da će uskoro prestati praviti zalihe kafe nakon što su izdali saopštenje u kojem se navodi kako je ona nevažna za opstanak ljudi.

Švajcarska je počela skladištiti rezerve kafe između Prvog i Drugog svjetskog rata kako bi se pripremila za potencijalne nestašice. Ova praksa se nastavila i u narednim decenijama u borbi protiv nestašica izazvanih ratom, prirodnim katastrofama ili epidemijama.

Izrazili su nadu da će se ta praksa okončati do kraja 2022. godine zbog toga što trenutno postoji ušteđenih 15 300 tona kafe, a to je dovoljno da se zemlja opskrbi tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Švajcarske objašnjava da kafa nije neophodna za život tako da se ne mora raditi na njenom skladištenju za hitne slučajeve. Tačnije, navodi se da kafa nema gotovo nikakvih kalorijskih vrijednosti i u konačnici ne doprinosi, iz fiziološke perspektive, očuvanju zdravlja.

Ovaj plan je prije nekoliko dana predstavljen javnosti, a konačna odluka se očekuje u novembru. Reservesuisse, koji nadgleda švajcarske zalihe hrane, kaže da 12 od 15 kompanija koje nagomilavaju kafu u zemlji žele nastaviti ovu praksu.

Klix.ba

ASHA prodaja vozila