Švajcarska je legalizovala novi način umiranja potpomognutim samoubistvom nakon što je državni medicinski zavod odobrio korišćenje “Sarco Suicide Poda”, 3D štampane prenosive kapsule nalik mrtvačkom sanduku sa prozorima, piše Dejli Bist.

Do sada, konvencionalne metode potpomognutog samoubistva su uključivale hemijsku materiju, ali Filip Nički, pronalazač iz “Exit International”-a rekao je da njegova “kapsula smrti” nudi drugačiji pristup.

“Želimo da uklonimo svaku vrstu psihijatrijskog pregleda iz procesa i da omogućimo pojedincu da sam kontroliše metodu”, rekao je.

“Naš cilj je da razvijemo sistem veštačke inteligencije kako bi se utvrdila mentalna sposobnost osobe. Naravno, ima dosta skeptika, pogotovo od strane psihijatara”, tvrdi Nički.

Mašina se može aktivirati iznutra, a osoba prethodno bira gde želi da umre jer proizvođači mogu da je dovedu gde god treba.

“To može biti u idiličnom okruženju na otvorenom ili u prostorijama organizacije za asistirano samoubistvo”, objasnio je peonalazač kapsule.

Kako bi se kvalifikovala za korišćenje kapsule, osoba koja želi da umre mora da ispuni onlajn anketu čiji je cilj da dokažu da li donose odluku po sopstvenom izboru. Ako prođu spomenutu anketu, biće im rečeno gde se nalazi kapsula i dobiće kod za pristup, odnosno, aktivaciju kapsule.

Nakon ulaska u kapsulu, osoba koja namerava da okonča svoj život moraće da odgovori na unapred snimljena pitanja i da pritisne dugme koje će pokrenuti proces ispunjavanja unutrašnjosti azotom, što će brzo smanjiti nivo kiseonika u kapsuli sa 21 posto na 1 posto.

“Osoba će ući u kapsulu i leći”, rekao je i dodao da je vrlo udobno. Rekao je da će se osoba verovatno osećati dezorijentisano ili euforično.

“Cela procedura traje oko 30 sekundi”, rekao je.

“Smrt se događa zbog hipoksije i hipokapnije, nedostatka kiseonika i ugljen disoksida. Nema panike, nema gušenja”, objašnjava Nički.

U Švajcarskoj je 2020. godine oko 1300 ljudi umrlo od potpomognutog samoubistva, a gotovo su svi uzeli tečni natrijum pentobarbital, koji pacijenta dovodi u duboku komu pre nego što ih ubije. Potpomognuto samoubistvo takođe je legalno u Holandiji, Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Kanadi.

Očekuje se da će “Sarco Suicide Pod” biti u funkciji već 2022. godine. Kompanija je napravila tri prototipa, ali jedan od izrađenih nije bio “estetski ugodan” pa se neće ni koristiti, kažu. Kompanija još nije objavila koliko će koštati korišćenje usluge.