Početna Prijedorski region Sutkinja dobila 10 mjeseci zatvora jer je sestri advokatici “nabacivala” posao

Sutkinja dobila 10 mjeseci zatvora jer je sestri advokatici “nabacivala” posao

Dreni Marin izrečena mjera zabrane obavljanja sudijske dužnosti

Okružni sud u Banjo Luci osudio je Drenu Marin, suspendovanu sudiju Okružnog suda u Prijedoru, na 10 mjeseci zatvora zbog više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije.

Uz zatvorsku kaznu Marin je izrečena i mjera zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od dvije godine. U mjeru neće biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Sestra zaradila 7.285 KM

U presudi se navodi da je Marin u više sudskih postupaka, svojoj sestri Sandi Zubanović, advokatu iz Prijedora, dodeljivala odbrane po službenoj dužnosti i tako joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Takva nezakonita rješenja donosila je od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnika. U to vrijeme Marin je radila kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru.

– Optužena je donosila nezakonita rješenja kojima je Zubanović postavljala za branioca po službenoj dužnosti, te su joj isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane, čime je pribavljena imovinska korist u iznosu od 7.285 maraka – navodi se u presudi.

Zakonom je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik do četvrtog stepena. U obrazloženju presude sudija Blagoje Dragosavljević je rekao da je Marin to bilo dobro poznato. Pojasnio je da je postupanje sudije definisano Zakonom o krivičnom postupku.

Postojala očigledna namjera

– Suprotno tvrdnjama odbrane optužene, tu se nije radilo o nečemu što je izvan sudskog postupka, već upravo u postupku – rekao je Blagojević.

Dodao je da je kod Marin očigledno postojala namjera da sestri pribavi imovinsku korist.

– Nezakonita rješenja je donela potpuno svjesno. Sudije su dužne da u takvim situacijama traže svoje izuzeće iz predmeta, što je optuženoj također bilo poznato – rekao je Blagojević.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Sudija Blagoje Dragosavljević kaže da je kao otežavajuća okolnost u konkretnom slučaju uzeto to što je Drena Marin sudija sa dugogodišnjim iskustvom.

– Takođe, otežavajuće je i sam broj radnji koje je preduzela, ali što je to radilo više od pet godina, čime je iskazala upornost. Olakšavajućih okolnosti nema, ali je sud cijenio njenu životnu dob i to što je porodična – istakao je Blagojević.

dnevniavaz