Početna BiH SUŠE ĆE BITI GORE OD POPLAVA U Srpskoj se ubrzano grade sistemi...

SUŠE ĆE BITI GORE OD POPLAVA U Srpskoj se ubrzano grade sistemi za navodnjavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju da će na našem području zbog klimatskih promjena u narednim godinama poljoprivrednicima mnogo veći problem biti suše nego poplave.

U Srpskoj je u toku izgradnja nekoliko sistema za navodnjavanje, a jedan od njih i u semberskom selu Donje Crnjelovo. Sistem koji će snabdijevati 511 hektara obradivih površina dio je šireg projekta navodnjavanja Semberije, kojim se planira obuhvatanje 11.000 hektara zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crnjelovu su prokopani kanali i postavljene prepumpne stanice, a vlasnici njiva koje se nalaze na trasi sistema pozvani su da odrede gdje će biti priključak za njihove parcele, da bi sistem navodnjavanja bio optimalno iskorišćen.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede RS, u toku je i izgradnja sistema za navodnjavanje na području Hercegovine, u Ljubinju i Trebinju, a u planu su i projekti navodnjavanja voćarskog kraja u Potkozarju i Lijevče polju.

– Ministarstvo posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske svake godine sufinansira poljoprivrednicima nabavku opreme za navodnjavanje, pa im se refundira oko 30 odsto troškova za nabavku ove opreme. Ove godine odobreni su svi pristigli zahtjevi za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje – rekao je portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

ASHA prodaja vozila