Početna Svijet Supermaterijal budućnosti? “Lagan kao plastika, dvostruko čvršći od čelika”

Supermaterijal budućnosti? “Lagan kao plastika, dvostruko čvršći od čelika”

Istraživači s MIT-a razvili su novi materijal koji je, kako kažu, jak poput čelika, ali ujedno i lagan poput plastike.

Može se lako proizvoditi u velikim količinama, a upotrebljava se za različite stvari; od premaza za automobile i telefone do građevnih blokova za masivne konstukcije kao što su mostovi, rekao je Michael Strano, profesor hemijskog inženjerstva na MIT-u i viši autor nove studije, piše USA Today, prenosi Jutarnji.

“Obično ne razmišljamo o plastici kao nečemu što možemo koristiti za podupiranje zgrade, ali ovim materijalom omogućićemo puno novih stvari. Ima vrlo neobična svojstva i veoma smo uzbuđeni zbog toga”, izjavio je Strano.

Spomenuti materijal nekoliko je puta jači od neprobojnog stakla, a količina sile potrebna da se razbije dvostruko je veća od čelika, uprkos činjenici da materijal ima jedva jednu šestinu gustoće čelika, objavio je MIT.

Plastika je inače primjer polimera, zajedno s gumom i staklom, a MIT-ovi istraživači novi supermaterijal uspjeli su stvoriti razvojem novog procesa za formiranje polimera. Kako objašnjava USA Today, htjeli su vidjeti mogu li kreirati dvodimenzionalnu verziju polimera koja bi mogla ostati ravna, što bi je činilo vrlo laganom. Desetljećima su pokušavali stvoriti takav materijal, a novim procesom koji su razvili pohvalili su se prošle sedmice u časopisu Nature.

Polimeri su zapravo lanci pojedinačnih molekula, nazvani monomeri, a međusobno su povezani hemijskim vezama. Kad se formiraju polimeri, oni se šire u trodimenzionalne objekte. Čak ako se i jedan monomer počne rotirati, polimer postaje trodimenzionalan.

Ključ za proizvodnju novog materijala bio je u stvaranju procesa koji omogućuje monomerima da se povežu i prerastu u polimerni lanac bez “lutanja” bilo kojega od monomera.