Početna Prijedorski region Šumsko gazdinstvo „Prijedor“: Pozitivni finasijski rezultati

Šumsko gazdinstvo „Prijedor“: Pozitivni finasijski rezultati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih šest mjeseci ove godine, Šumsko gazdinstvo „Prijedor“ poslovalo je pozitivno. Ovim se nastavlјa trend solventnog poslovanja iz prethodne godine, kada je prijedorsko gazdinstvo imalo najbolјe finansijske rezultate u okviru „Šuma Republike Srpske“ Slične rezultate u narednom periodu očekuje direktor Saša Bursać.

– Finansijski plan smo već ispunili, ne samo za prvu polovinu godine, nego i za period zaklјučno sa današnjim danom. Na šest mjeseci smo bili pozitivni 356.000 KM. Tu nam je, prije svega, na ruku išlo povećanje cijene šumskih drvnih sortimenata – rekao je Bursać.

Situacija bi bila i bolјa da ispunjavanje plana sječe nisu omeli vremenski uslovi. Prvo je rad otežao veliki snijeg, koji je načinio i dosta štete u šumi, a potom su uslijedile kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U martu i februaru nije se moglo raditi apsolutno ništa, jer smo imali rekordan snježni prekrivač. Praktično se devet nedjelјa nije moglo raditi kako je plan zahtijevao. Kasnije je došla kiša, koja se rasporedila tako da nismo bili u mogućnosti da redovno ulazimo u šumu i da radimo – pojasnio je Bursać.

Zbog toga je do danas obavlјeno svega 58% planiranih radova, iako se očekivalo da će se ove godine ići i preko planirane cifre. Međutim, u Šumskom gazdinstvu su uvjereni da će sve biti odrađeno kako treba. Bursać je naglasio da situacija prije dvije godine, kada je preuzeo rukovođenje Gazdinstvom, nije bila nimalo zavidna, budući da je zatekao oko 2,5 miliona KM duga. Danas je stanje drugačije, jer su potraživanja veća od obaveza prema drugima.

– Šumsko gazdinstvo je postiglo likvidnost. Nije to bilo nimalo lako za uraditi. Kad sam došao, dugovi su bili jako veliki. Štedili smo na svemu da bi bili likvidni i to je na kraju uspješno postignuto. Ali sad ćemo svemu dati novu dimenziju. Moraćemo ulagati u objekte, ali i u vozila, jer su ova trenutna veoma loša – naveo je Bursać. Povolјna finansijska situacija otvara vrata ulaganjima kako bi se zanovila tehnička sredstva, olakšao rad na terenu, a samim tim poslovanje bilo još efikasnije. Ono što je pored dugova zatečeno, kaže Bursać, jeste i velik broj zaposlenih.

– Problem je što u Republici Srpskoj imamo dva šumarska fakulteta, pa je veliki pritisak onih koji ih završavaju. Uzmimo na primjer ŠG „Prijedor“. Ono pokriva šest opština i nema godine da bar jedan student ne završi šumarski fakultet. Očekuju da kod nas zasnuju radni odnos, što je teško za postići. Izlaze još mlađe generacije inženjera. To je problem, ali mislim da ćemo i za to naći adekvatno rješenje – rekao je Bursać.

Što se tiče dalјih planova, Bursać je naglasio da će ove i naredne godine intenzivno raditi na pošumlјavanju, naročito zbog sanacije dijelova šume koju je polomio snijeg. On je dodao da su ove godine vremenske prilike pogodovale razvoju fitopatogena, ali da to nije previše uticalo na zdravlјe šuma na ovom području, koje važe za kvalitetne i generalno zdrave.

(K.V.)

ASHA prodaja vozila