fbpx

„Šume RS“ se počastile sa dvije limuzine i 14 džipova

Uprava „Šuma Republike Srpske“, nakon kupovine autobusa za prevoz radnika tog preduzeća, odlučila je da kupi dvije limuzine i 14 „terenaca“ za šta je potrošeno oko 570.000 KM, saznaje portal CAPITAL.

Dva putnička automobila plaćena su ukupno 77.899 KM bez PDV-a, odnosno 91.141 KM s PDV-om.

Prvo, plaćeno 42.190 KM bez PDV-a, je turbo dizel, crno metalik, proizvedeno ove godine, sa hromiranim elementima i unutrašnjim ručkama, kožnim volanom, dekorativnim umetcima i presvlakama sjedišta, s pretincom za naočale, osam zvučnika, putnim računarom, zatamljeim staklima, utičnicama u unutrašnjosti i gepeku, filterom za polen i prašinu, sjedištima s grijanjem, različitim senzorima… Kupljeno je od firme „Brijest“ iz Gračanice, a koja je ovlaštena za prodaju i servis ŠKODA vozila i prema podacima sa sajta tog preduzeća bavi se prodajom samo tih vozila.

Drugo, nešto jeftinije vozilo, za 35.709 KM bez PDV-a, kupljeno je od „Porsche BH“ iz Sarajeva. Takođe je turbo dizel, limuzina (sedan), nešto skromnije opremeljen nego prethodni putnički automobil. „Porsche BH“ je generalni zastupnik za marke Volkswagen putnički automobili, Volkswagen privredna vozila, Audi, SEAT, ŠKODA i Porsche.

Pored putničkih vozila, u „Šumama“ su nedavno kupili i 14 „terenaca“ ukupne vrijednosti 409.516 KM bez PDV-a. S uračunatim porezom, terenska vozila platili su ukupno 479.133 KM.

Ugovori o kupovini terenskih vozila zaključeni su sa četiri različita dobavljača, nakon što je okončana procedura javne nabavke započeta početkom avgusta.

Tako je od firme „Lada auto“ Banjaluka kupljeno jedno terensko teretno vozilo sa pet vrata, pogon na benzin/plin, po cijeni od 21.918 KM bez PDV-a. Za ovo vozilo nije zahtijevana posebna oprema. Od iste firme za 20.764 KM bez PDV-a kupljeno je i jedno terensko vozilo sa troja vrata, takođe na pogon benzin/plin. „Lada auto“ je generalni importer AVTOVAZ-a za BiH i nudi širok spektar vozila marke LADA.

Od firme „Šumooprema“ Banjaluka kupljeno je jedno terensko teretno vozilo sa pet vrata, dizel, po cijeni od 28.945 KM bez PDV-a. Od opreme, za ovo vozilo, zahtijevan je ABS (sistem protiv blokade točkova), ESC (elektronska kontrola stabilnosti), servo volan podesi po visini, tempomat, start i stop sistem, dva vazdušna jastuka, aluminijske felge, naslon za ruke na rednjim sjedištima.

Šest terenskih dizel vozila kupljeno je od firme „Autoservis i dijelovi“ Banjaluka, za ukupno 164.940 KM bez PDV-a. Traženo je da budu metalik narandžaste boje, proizvedena ove godine, s bogatom opremom koja, između ostalog, podrazumijeva i klima uređaj, električne poduzače stakala, putni računar, 12V utičnicu, bočne vazdušne zavjese…

Od iste firme kupleno je i jedno terensko teretno dizel vozilo, za 28.900 KM bez PDV-a, takođe metalik narandžasto, proizvedeno ove godine i sa sličnom opremom kao prethodna terenska vozila.

Pored navedenih, „Autoservis i dijelovi“ prodali su „Šumama“ još dva terenska vozila (59.600 KM bez PDV-a) i jedno terensko teretno vozilo (28.900 KM bez PDV-a). Za prve se takođe zahtjevala bogata oprema, a pored navedene i putnog računara, tražilo se da imaju i USB sa komandama na kožnom volanu, samozaključavanje vozila, električni servo volan, retrovizori s grijanjem, uzdužne krovne nosače… I za terensko teretno vozilo se tražila ista oprema.

„Autoservis i dijelovi“ su ovlašteni uvoznik RENAULT, NISSAN i DACIA vozila.

„Šume“ su kupile i jedno terensko (SUV) vozilo, dizel, i to od firme „Autorad“ iz Pelagićeva – zastupnika ŠKODE, za 55.549 KM bez PDV-a. Ovo vozilo je trebalo da bude crno metalik, proizvedeno ove godine, da ima vazdušni jastuk i za koljena vozača, „komforno telefoniranje“…

Za vozila koja su „Šume“ tražile bile su u milimetar navedene dimenzije vozila (širina, dužina, visina), što je najlakši način da se kaže koje vozilo žele, a da ne navedu marku vozila.

Iz Uprave „Šuma“ su rekli da ćemo odgovor na pitanje koje marke su kupljena vozila i za koje namjene će biti korištena dobiti sutra, kada ćemo ga i objaviti.

Nabavka terenskih vozila je bila podijeljena u devet lotova, za osam lotova je sklopljen ugovor, dok je lot devet poništen. Njime je traženo jedno terensko teretno vozilo – Pick up, dizel, procijenjene vrijednosti 60.000 KM bez PDV-a. Lot je poništen zbog žalbe firme „Metago“ Banjaluka na tendersku dokumentaciju.

„Šume RS“ kupile su 19 terenskih vozila i u julu ove godine, koje su platili 393.206 KM bez PDV-a.

Za sedam minibuseva su u avgustu dali 388.370 KM, a krajem avgusta kupili su i jedan “terenac” od 19.525 KM. O kupovini minibuseva CAPITAL je pisao u tekstovima „Blizu milion KM za autobuse za koje nije važno kada će biti isporučeni” i “Stiže sedam minibuseva za „Šume“”

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila