Početna Vijesti Sudbina 300 prijedorskih rudara biće POZNATA ZA 15 DANA: “Arselor Mital ima...

Sudbina 300 prijedorskih rudara biće POZNATA ZA 15 DANA: “Arselor Mital ima većinu u donošenju odluka”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je do septembra, za kada je najavljeno otpuštanje 300 radnika iz prijedorskog “Arselor Mitala”, ostalo još 15 dana, iz ove kompanije nema dodatnih pojašnjenja ko ostaje bez posla i da li će ipak pronaći način da ne povlače ovaj radikalni potez.

Na pitanja Srpskainfo u vezi sa najavljenim otpuštanjem radnika iz ove kompanije su kratko poručili da nemaju nikakvih novih informacija te da ćemo blagovremeno biti obavješteni.

Podsjećamo, u maju je iz Arselor Mitala saopšteno da su zbog stalne neizvjesnosti oko svoje dugoročne budućnosti prinuđeni da smanje obim proizvodne i otpuste 300, od ukupno 800 radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, saopštili su za Srpskainfo da su nekoliko puta pokušali da prodaju rudnik “Ljubiju” kako bi produžili vijek rudarenja na ovom području.

– Vlada Republike Srpske i Ministarstvo energetike i rudarstva su na vrijeme, a to je 2017. godine, procjenjujući da u budućnosti može doći do problema u vezi sa poslovanjem preduzeća Arselor Mital Prijedor, preduzeli mjere pokretanja postupka prodaje akcija u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ a.d. Prijedor, obezbjeđenjem novog partnera. To, kao što je i poznato, nije potvrđeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske i taj ključni napor Vlade, koji je trebao biti riješen, nije mogao biti realizovan – saopštili su iz Ministarstva.

Dodaju da je nakon toga, odnosno u januaru ove godine Vlada RS ponovo pokušala da riješi problem prodaje “Ljubije”.

– I procjenjujući da može doći do novih problema, Vlada RS je dala saglasnost Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske da proda akcije RŽR putem aukcije. Taj pokušaj takođe nije bio uspješan, jer nije bilo ni adekvatne ponude Arselor Mital Prijedor – navode iz Ministarstva.

Dodaju da to potvrđuje da je Vlada RS bila odgovorna i da je na vrijeme djelovala, kako bi preduprijedila probleme koji se najavljuju.

– Ali nije imala moć da u zajedničkom preduzeću donosi odluke shodno svojim interesima, zato što kompanija Arselor Mital u zajedničkom preduzeću, odnosno “ArcelorMittal” Prijedor, ima većinu kod donošenja odluka – kažu iz Ministarstva.

Inače, Arselor Mital Prijedor je rudnik željezne rude koji je sa 51 odsto u vlasništvu kompanije Arselor Mital Holdings iz Luksemburga, dok je manji dio od 49 odsto u vlasništvu  RŽR “Ljubija.”

Sa druge strane Rudnici željezne rude “Ljubija” su akcionarsko društvo u kojem je 65 odsto državnih akcija koje su nekoliko puta pokušavane prodati.

Prodajom “Ljubije” očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje rude u ovom istoimenom mjestu kod Prijedora.

Arselor Mital iz Prijedora unazad 15 godina rudu vadi na kopovima u Omarskoj kod Prijedora.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva podsjećaju da je kompanija Arselor Mital privatna kompanija i da, u tom smislu, ovo Ministarstvo i Vlada nemaju puno prostora za djelovanje i ne mogu direktno da utiču na najavljenu odluku o otpuštanju radnika.

Zaključuju da su Ministarstvo i Vlada RS uvijek imali razumjevanja za razgovore o svim pitanjima koja su bitna za poslovanje Arselor Mitala.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila