Početna Zanimljivosti Suad će preći 3.000 kilometara biciklom kako bi stigao u rodni grad:...

Suad će preći 3.000 kilometara biciklom kako bi stigao u rodni grad: “Želja za BiH vuče i 20 godina nakon odlaska”

“Jako sam ponosan na ovo putovanje, ali i na činjenicu da je moj poduhvat podstakao Jahića da pokrene akciju prikupljanja donacija za djecu sa poteškoćama u razvoju. Neopisiv je osjećaj kada radite nešto što volite i uz to nekome pomažete”.

Biciklistička avantura duga 3.000 kilometara posvećena djeci sa poteškoćama u razvoju: “Bosna ima dušu”

Sutra ujutro, Suad Buljubašić, vozač autobusa u njemačkom gradiću Bottropu kod Dortmunda, kreće biciklom put Malmea u Švedskoj, gdje će mu se, nakon 700 pređenih kilometara, pridružiti Reuf Jahić, odakle će zajedno krenuti do rodnog Srebrenika.

Put koji će preći zajedno, dug 2.350 kilometara, posvetili su djeci sa poteškoćama u razvoju, a prikupljen je i novac koji će nakon što pristignu u BiH biti uručen jednom udruženju.

Suadu, koji već punih 20 godina živi u Njemačkoj, ovo neće biti prva vožnja biciklom do rodne Bosne i Hercegovine. Sličan podudhvat je poduzeo prije dvije godine, kada je zajedno sa jednim Nijemcem vozio od Bottropa do BiH. Te godine je, stigavši u Srebrenik, upoznao Jahića koji od 1993. godine živi u Švedskoj, a u rodnom gradu je bio na odmoru. Tada odlučuju da se naredne godine upuste u zajedničku biciklističku avanturu, ali pandemija im je planove prolongirala za ovu, 2021. godinu.

Smršao 55 kilograma

“Jako sam ponosan na ovo putovanje, ali i na činjenicu da je moj poduhvat podstakao Jahića da pokrene akciju prikupljanja donacija za djecu sa poteškoćama u razvoju. Neopisiv je osjećaj kada radite nešto što volite i uz to nekome pomažete”, rekao je za BUKU Buljubašić, koji se biciklizmom počeo baviti prije četiri godine kako bi promijenio nešto u životu, prije svega navike i kilažu.

Želio je smršati i postigao zapanjujuće rezultate, sa 145 kilograma spao je na 90 kilograma, a bicikl nastavio voziti svakodnevno.

I dok je u početku prelazio 20 kilometara dnevno, sada vozi i do 300 kilometara dnevno.

Biciklizam je definisao i njegovu dnevnu rutinu,- bicikl vozi ujutro, u podne se posvećuje porodici i brizi o troje djece, a popodne odlazi na posao.

Napominje da je za ove četiri godine vožnje biciklom upoznao puno interesantnih ljudi, a svi su imali riječi hvale i podrške za njega.

Iako je za većinu građana BiH život u Njemačkoj san, naš sagovornik kaže da ga želja za Bosnom i Hercegovinom vuče i 20 godina nakon odlaska.

“Plan je da se ja i supruga, kada budemo u penziji, vratimo u Srebrenik. To je naša velika želja i nadam se da će se ostvariti”, kaže Buljubašić.

“Bosna ima dušu”

Na pitanje šta to ima Bosna i Hercegovina, a Njemačka nema, Suad spremno kaže “dušu”.

“Tačno je da je Njemačka jedan uređen sistem, sve je na svom mjestu, osjećate se zaštićeni i to je je ono što Bosni i Hercegovini svakako nedostaje. Ako u Njemačkoj hoćete imati jedan pristojan život, morate raditi, ništa vas ne čeka samo od sebe. Ustaje se rano, radi se puno. Ja sam u Njemačku i došao jer nisam mogao pronaći posao u BiH. Međutim, rodna zemlja nedostaje, nedostaje ta bosanska duša, druženja koja tamo imamo. Stil života je jednostavno drugačiji ovdje”, objašnjava naš sagovornik.