Početna BiH Studentkinja mašinstva treći put nagrađena za najbolji uspjeh

Studentkinja mašinstva treći put nagrađena za najbolji uspjeh

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetdvogodišnja Vedrana Perić iz Stoca treći put je dobitnica Dekanove nagrade za najbolji uspjeh, a ova studentkinja, koja je završna godina strojarstva na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru kaže da je recept za njen uspjeh isključivo ljubav prema strojarstvu, odnosno mašinstvu.

Iako se za ovo zanimanje rjeđe školuju djevojke, ova Stočanka kaže da je nakon završene Opšte gimnazije u Čapljini bila odlučna da upiše ovaj fakultet i smjer konstruisanje i razvoj proizvoda.

“Ako želiš nešto i voliš, nema prepreka. Jednostavno se pronalazim u tome, a kod nas je u posljednje vrijeme na fakultetu sve više žena koje to studiraju”, kaže Perićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodovanje na ovom fakultetu rangirano je ocjenama od jedan do pet, a njen ovogodišnji prosjek ocjena je bio 4,6, dok je prošle godine imala prosjek 4,8.

“Svaki ispit je bio težak na svoj način, ali uz trud, redovan rad i mnogo volje, sve se riješi. Prije nekoliko dana dobila sam treću Dekanovu nagradu za najbolji uspjeh na fakultetu. To mi priznanje mnogo znači, jer je rezultat mog rada, truda i odricanja, a kad netko to prepozna i nagradi može biti samo poticaj za dalje”, kaže Perićeva za “Nezavisne”.

Ona ističe da je prvu Dekanovu nagradu dobila odmah nakon prve godine studija, te da tada njenoj sreći nije bilo kraja, jer, kako kaže, imati najbolji prosjek među stotinak studenata za nju je bila velika stvar.

“Osjećaj je bio isti i drugi i ovaj put, ponosna sam na sebe, ponajprije na moju obitelj koja mi je stalna podrška. Učiniti svoje roditelje ponosnim na ono u šta sam izrasla je za mene poseban uspjeh, a bez njih to ništa ne bi bilo moguće”, kaže Perićeva.

Perićeva kaže da, nažalost, izvrsnost tokom studiranja nije za nju garancija da će je i čekati posao u BiH po završetku studija.

“Nitko ne zna šta budućnost donosi, ali svakako ću prvo pokušati ovdje naći posao. Nadam se da ću i uspjeti, te da će moje dosadašnje znanje i Dekanove nagrade biti temelj za napredak i nove pobjede”, rekla je Perićeva.

Ona je poručila svim studetnima da se naoružaju pozitivnom energijom i vedrinom, te da vjeruju u sebe jer se može sve kad se hoće.

“Recept za uspjeh su svakako rad i volja, a ako uz to radiš i ono što voliš i voliš ono što radiš, uspjeh je zagarantiran”, ističe Perićeva.

Pored uspjeha na fakultetu, Perićeva je aktivna i na drugim poljima, te svira klavir od šeste godine u slobodno vrijeme.

“Pored toga predstavnica sam i studenata svoje godine u Studentskom zboru. Voditeljica sam i dječjeg zbora. Drago mi je da mogu rasporediti vrijeme i osim fakultetskih obaveza i učenja uvijek nađem vremena za sebe i za druženje sa prijateljima”, dodaje Perićeva.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila