Početna Vijesti Studenti se vraćaju u sobe, drugi paviljon još neupotrebljiv

Studenti se vraćaju u sobe, drugi paviljon još neupotrebljiv

Radnici krpe krov prvog paviljona, majstori zavrću sijalice, a studenti se s koferima vraćaju u sobe.

Fleke i pljesan po zidovima, miris vlage u hodnicima – stanje je na petom, neuseljivom spratu. Sprat niže, prvi stanari zadužili su ključeve soba. Ljiljana Orelj iz Gradiške kaže da će, ipak, potražiti stan.

“Soba je bila u boljem stanju, osjeća se ružan miris na hodniku, juče se osjećao taj miris i u sobi. Malo smo prečistile, ne vjerujem da ću se dugo zadržavati ovdje”, rekla je Ljiljana Orelj, stanar Prvog paviljona SC “Nikola Tesla”

Oko 400-tinak studenata vratilo se u tri paviljona. Uprava studentskog centra ostavila je rok do 26. januara za kompletan povratak.

“Studente pogođenih paviljona oslobodili smo plaćanja, ostalima smo umanjili, gotovo prepolovili, izdatke za stanarinu”, kazao je Zoran Babić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla”.

Širom otvorena vrata i prozori na drugom paviljonu nisu poziv studentima da se vrate, objekat se suši. Iz Ministarstva prosvjete i kulture poručuju da je u toku revidiranje projektne dokumentacije, što bi tebalo biti završeno poslije nove godine, a potom će Vlada donijeti odluku o tome ko će raspisati tender za rekonstrukciju drugog paviljona.

Zastava sa novog krova trećeg paviljona pozdravlja pristigle studente. Oni se unutra bore sa namještanjem soba, čišćenjem, dodatnim cimerima. Stanarima na četvrtom spratu glavobolju zadaju mrlje od vlage na svježe okrečenim zidovima.

“Juče sam se vratio, vidim krečili su, malo je sređeno, ali na plafonu još uvijek ima vlage, još uvijek malo kaplje. Nemamo gdje drugo biti nego ovdje”, kazao je Stefan Đuranović, stanovnik trećeg paviljona SC “Nikola Tesla”.

“Imamo fleke vidljive od vlage, to se ponovo javlja, treba da valjda javimo da nam ponovo prekreče, ali eto to neće baš tako lako riješiti, ja mislim. Dolazi nam četvrta cimerka, smještena je već u četvrti krevet”, kaže Jasmina Bačić.

Iz Studentskog parlamenta kažu da će od Univerziteta tražiti da fakulteti rade do 23 sata kako bi studenti mogli da koriste čitaonice. I poručuju da će biti zadovoljni tek kada bude završena kompletna obnova prvog i drugog paviljona.

ATV

Dental Studio Prijedor