Početna BiH Struja gasi “ArcelorMitall Zenica”?

Struja gasi “ArcelorMitall Zenica”?

Saga o cijeni električne energije za privredu u Federaciji BiH čini se da se nastavlja. Ovaj put u pitanju je zenički “ArcelorMittal”.

Savez samostalnih sindikata BiH, naime, objavio je da je od Sindikata “ArcelorMittala Zenica” dobio informaciju da je “Elektroprivreda BiH” ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta više neće isporučivati električnu energiju.

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH, u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da “Elektroprivreda BiH” pokušava loviti u mutnom.

“Iz Sindikata ‘ArcelorMittala Zenica’ obaviješteni smo da je ‘Elektroprivreda BiH’ ovu firmu obavijestila da će joj od 1. marta isključiti struju bez prethodnog potpisanog ugovora koji višestruko oštećuje ovu firmu i naravno da to ide preko leđa radnika”, kazao je Šatorović.

Dodao je da je razlog ovog, kako kaže, nerazumnog i neprihvatljivog poteza neprihvatanje reketaških uslova koje nameće ovo javno preduzeće, a na šta SSS BiH upozorava još od prošle godine.

“Ponuđenim ugovorom o rezervnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godine cijena električne energije je povećana za više od 400 odsto”, kazao je Šatorović.

Ističe da prekid snabdijevanja električnom energijom fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

“To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ‘ArcelorMittalu’ u Zenici, nego i 800 radnika ‘ArcelorMittala’ u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno s ‘ArcelorMittalom’, što je ukupno 12.000 radnika”, ističe Šatorović.

Pojasnio je da je električnu energiju koja je bila namijenjena “ArcelorMittalu” “Elektroprivreda BiH”, prema njihovim saznanjima, prodala na inostrano tržište.

“Zahtijevamo od Vlade Federacije, resornog ministarstva, a posebno od ‘Elektroprivrede BiH’ da se uzdrže od ovih suludih namjera i da za ovu godnu ispoštuju izmijenjeni Zakon o električnoj energiji kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20 odsto, bez lihvarskih ugovora i reketaških uslova, kako za ‘ArcelorMittal’, tako i za naše druge privredne subjekte. U suprotnom, 1. marta organizavaćemo poteste ispred Vlade FBiH i ‘Elektroprivrede BiH'”, poručio je Šatorović.

Admir Andelija, direktor “Elektroprivrede BiH”, kazao je za “Nezavisne novine” da su u toku razgovori s “ArcelorMittalom Zenica”, ali da su oni, nažalost, u toku prošle godine odbili sve njihove ponude.

“Oni imaju puno pravo da odbiju i da kupe električnu energiju od koga hoće, a ukoliko se obrate nama, mi ćemo im dati našu ponudu”, kazao je Andelija.

Iz ovog javnog preduzeća saopšteno je da “u trenutnim okolnostima, osim u slučaju da Parlament Federacije BiH odobri nastavak rada Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 5 u TE Kakanj odustajanjem od ugovora o ograničenju emisije stakleničkih plinova, JP ‘Elektroprivreda BiH’ nije u mogućnosti obezbijediti potrebne količine električne energije za snabdijevanje kupca ‘ArcelorMittal Zenica'”.

Da ih je Sindikat “ArcelorMittala Zenica” obavijestio da je namjera “Eletroprivrede BiH” da ovom preduzeće u Zenici poskupi struja i za 400 odsto, ali da oni neće to da prihvate i da će napustiti poslovanje u BiH, kaže i Dario Antonić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala Prijedor”.

S druge strane, Mladen Jelača, direktor “ArcelorMittala Prijedor”, kazao je za “Nezavisne novine” da to neće uticati na poslovanje prijedorskog preduzeća, jer se ono snabdijeva električnom energijom iz Srpske.