Početna Zdravlje Stručnjaci savjetuju šta učiniti ako vam maska iritira kožu

Stručnjaci savjetuju šta učiniti ako vam maska iritira kožu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se mjere zaštite ublažavaju, to ne znači da ćemo ubrzo prestati nositi zaštitne maske.

Ako ih nosite na dnevnoj bazi zbog posla ili bilo kojeg drugog razloga, vjerovatno ste primijetili promjene na koži lica, barem na donjem dijelu.

Kako piše Her, crvenilo, pa čak i masnice nastale od nadražaja učestala su posljedica nošenja zaštitnih maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Her otkrio dermatolog Džošua Zeihner, bubuljice najčešće nastaju kod osoba s masnom kožom lica jer taj dio kože ne dobiva dovoljno vazduha i pore se začepljuju puno lakše nego inače. Kod osoba sa suhom kožom najčešće se koža počinje ljuštiti i perutati.

Kako biste to spriječili, Zajhner savjetuje da osobe s masnom kožom posvete dodatnu pažnju njezi kože kiselinama i dubinskom čišćenju, a osobe sa suvom kožom bi trebale dvostruko hidrirati kožu lica, barem područje ispod maske.

Ono što je takođe jako bitno je sastav tkanine od koje je maska načinjena. Ako je riječ o pamučnim maskama, one vjerojatno neće izazvati nered na licu kao maske od drugih materijala. Isto tako, važno je održavati masku čistom.

Ako ste, pak, iskusili masnice na tom dijelu lica, dermatolog savjetuje da nakon posla kožu rashladite ručnikom namočenim u ledenu vodu i namažete masnice kremom koja sadrži arniku.

(index.hr)

ASHA prodaja vozila