Početna BiH Stroge kazne za napad na novinare

Stroge kazne za napad na novinare

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari u Republici Srpskoj osam godina čekaju da vlast usvoji inicjativu da se napad na njih tretira kao napad na službeno lice, međutim, za sada ništa konkretno nije uređeno.

U Federaciji BiH stvari su se, prije nekoliko dana, pomakle sa mrtve tačke, jer je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio inicijativu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

Iako se radi tek o inicijativi, još uvijek je više od onoga što imaju novinari Srpske. Međutim, sudeći po najavama narodnog poslanika i predsjednika GO PDP Banjaluka, Draška Stanivukovića, stvari bi se uskoro mogle promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je ranije najavio, Stanivuković je sa svojim pravnim timom spremio niz novih zakona, kao i izmjena postojećih, a neki od njih tiču se upravo novinara.

– Pravni savjet Gradskog odbora PDP već sedmicama radi na tri nova zakona, a tu je i izmjena Krivičkog zakona Republike Srpske u poglavlju krivičnih djela protiv sloboda i prava građana, u kom smo definisali i dodatni član koji napad na novinare tretira kao napad na službena lica – rekao je on za Srpskaifo.

Kako nam je Stanivuković otkrio, ako ove izmjene budu prihvaćene, za pokušaj napada na novinare predviđene su kazne do tri godine zatvora, a za nanošenje tjelesnih povreda idu kazne do pet godina zatvora.

– Cilj je da izjednačimo napad na novinare sa napadima na službena lica. Jasno je, novinar nije službeno lice, zato i nismo mijenjali poglavlje krivičnih djela protiv službenih lica, već ono u krivičnom djelu protiv slobode prava građana – objasnio je on.

Stanivuković tvrdi da je ovaj zakon radio stručni tim pravnika na bazi zahtjeva novinara.

– Kao prvo, ovo nije ništa odjednom, o ovome se govori već godinama, a kao drugo, za razliku od onoga u Federaciji BiH, koje je incijativa, kod nas ide izmjena zakona, dakle konkretan potez – rekao je Stanivuković.

Ništa bez odobrenja novinara

Narodni poslanik naglašava da njegov prijedlog neće ići u skupštinsku proceduru sve dok mediji koji su zainteresovani za ovo pitanje, kao i novinari, ne daju saglasnost.

– Vjerujem da smo ovo, uz pomoć kvalitetnih pravnika, dobro uradili, ali nećemo ništa da predlažemo bez saglasnosti novinara. Zato ćemo u ponedjeljak, kada budemo predavali nacrt Zakona o zaštiti prava na slobodu i život bez straha, novinarima dati nacrt izmjene Krivičnog zakonika koji se tiče njih – naveo je Stanivuković.

Naglašava da su ovo novinari već godinama tražili, te da on ne krade ideje, već pomaže da one konačno uđu u proceduru.

– Ovo je samo naša reakcija na apel i inicijativu novinara, na ono što su oni sami predložili i nikako neće ići u proceduru bez njihove saglsnosti – naglasio je Stanivuković, rekaviši da podršku ima od kolega iz SDS i PDP, te da je ovo prilika da poslanici iz vlasti pređu sa riječi na djelo.

(Srpskainfo)