Početna Zdravlje Stres zbog koronavirusa utiče i na kvalitet sna: Evo nekoliko savjeta

Stres zbog koronavirusa utiče i na kvalitet sna: Evo nekoliko savjeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar noćni san najvažniji je za zdravlje mozga i tijela, napominju stručnjaci. Međutim, s obzirom na to da pandemija koronavirusa ne jenjava, ali i sijanje straha i brige zajedno s njom, postići kvalitetan san i nije tako lako kao nekad.

“Znamo da je san direktno povezan s imunitetom u smislu fiziološkog odgovora u našem tijelu. Ako ne spavamo dovoljno, možemo smanjiti svoj imunitet, povećati upalu u tijelu, za koju znamo da tada može dovesti do toga da bude više ranjiva na razne viruse ili bilo šta što se može nalaziti u našem okruženju”, kaže doktorica Brittany LeMonda iz Njujorka.

Drugim riječima, kvalitet sna igra direktnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da vas zaštiti od novog koronavirusa, kaže doktorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, uz sva preporučena higijenska ponašanja za sprječavanje bolesti, poput pranja ruku i socijalnog distanciranja, kvalitetan san jedan je od načina da ostanete zaštićeni, piše Healthline.

#1 Održavajte rutinu

Bez obzira na to kako je na vaš život uticala pojava koronavirusa, najvažnije je održavati rutinu kako biste zaspali.

“Ovo je vrijeme kada se trebamo sjećati i imati na umu kako živimo svoj život na vrlo drugačiji način. Dakle, moramo održati svoj život što je moguće bliže našoj rutini. Ako radite od kuće, ustanite i obucite se. Možda samo idete u sljedeću sobu ili radite iz svoje spavaće sobe, ali čuvajte onaj osjećaj za rutinu i normalnost”, rekla je za Healthline Navya Singh, psiholog i naučnica u istraživanju na odsjeku psihijatrije na Univerzitetu Columbia.

#2 Ne spavajte pretjerano

Kada govorimo o važnosti uspostavljanja rutine za sebe, važno je i ne dozvoliti da prečesto drijemamo preko dana, jer bi to moglo promijeniti ili poremetiti redovnu rutinu spavanja, kažu stručnjaci. Umjesto da ujutro spavate dugo, upotrijebite onu zdravu rutinu, ustanite ranije i započnite s poslom.

#3 Vježbajte, ali ne prije spavanja

Iako je vaša teretana vjerovatno zatvorena, vježbanje bi ipak trebalo biti dio vašeg svakodnevnog života. To je, napominju stručnjaci, još uvijek jednako važno, posebno za spavanje. Postoji više načina kako možete efikasno vježbati kod kuće.

“Izvođenje vježbi tokom dana je zaista važno jer je to povezano s poboljšanim snom iz patofizioloških razloga. Osjećaćemo se umornije ako se izložimo određenom naporu. Samo nemojte vježbati nekoliko sati prije spavanja jer stimulacija fizičkog napora može otežati spavanje”, govori LeMonda.

#4 Strukturišite praćenje vijesti

Gotovo je nemoguće izbjeći konstantni uznemirujući tok vijesti i informacija u vezi s koronavirusom. Međutim, psiholozi kažu da će stalno konzumiranje ciklusa vijesti o pandemiji 24 sata na dan, vjerovatno potaknuti vašu anksioznost i uticati na vaš san.

“Kad god slušamo vijesti, uvijek je riječ o novom broju oboljelih od koronavirusa i to je prilično uznemirujuće. To je stvarnost, ali to je i nešto što može povećati našu anksioznost. Bilo bi pametno da strukturišete vrijeme kada provjeravate svoj telefon radi ažuriranja vijesti”, kazala je Singh.

Budite marljivi u ograničavanju koliko puta dnevno provjeravate telefon i na koliko dugo čitati vijesti u vezi s pandemijom. Singh takođe preporučuje da vijesti ne pratite prije spavanja.

#5 Ograničite izlaganje plavoj svjetlosti

Internet se pokazao kao neprocjenjivo sredstvo za komunikaciju i zabavu u vrijeme u kojem su ljudi širom svijeta dobili mandat za samoizolaciju ili utočište.

Međutim, gledanje u ekran cijeli dan nije korisno kada pokušavate zaspati.

“Preporuka je da se sat vremena prije spavanja pokušate isključiti i da zapravo ne gledate televiziju, da niste na telefonu i da ne gledate ništa što bi moglo izazvati anksioznost”, govori LeMonda.

Umjesto toga, ona preporučuje aktivnosti poput čitanja knjige ili slušanja muzike kao načina zabave prije spavanja.

#6 Izbjegavajte prekomjerni unos alkohola

U ovim teškim trenucima pandemije koronavirusa, mnogi posežu za alkoholom jer tako barem na trenutak zaborave na trenutna dešavanja. Međutim, stručnjaci smatraju kako to baš i nije idealno rješenje.

“Možda ćete se osjećati bolje u trenutku, ali činjenica je da nećete spavati dobro i biti odmorni”, kazala je LeMonda.

Osim toga, dodaje da alkohol nije zdrav mehanizam za suočavanje sa stresom i anksioznošću.

Izvor: klix.ba

ASHA prodaja vozila