Početna Crna hronika Stravične saobraćajne nesreće u poslijeratnoj BiH: U jednoj su živote izgubile 43...

Stravične saobraćajne nesreće u poslijeratnoj BiH: U jednoj su živote izgubile 43 osobe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezive scene s jedne od nesreća

Na putevima u Bosni i Hercegovini svakodnevno se događaju stravične saobraćajne nesreće, koje odnose živote. Prema podacima entitetskih policijskih službi i Policije Brčko Distrikta u BiH, prošle godine u saobraćajnim nesrećama živote je izgubilo 276 osoba, dok je teže i lakše povrijeđeno 10.416! Donosimo neke od nesreća koje su potresle BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Najteža nesreća u BiH odnijela 43 života

Vjerojatno najteža saobraćajna nesreća u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini i jedna od najtežih nesreća od 1990. godine u Evropi dogodila se 13. maja 2000. godine u mjestu Zli Brijeg kod Kaknja.

Autobus firme „Buco-trans“ pao je s mosta s dvadesetak metara visine u rijeku Bosnu pri čemu su na licu mjesta poginule 42 osobe, dok je jedna osoba naknadno preminula u bolnici od zadobivenih teških povreda. Teško je povrijeđeno 11 osoba.

Direktor i vlasnik firme „Buco-trans“ Vehid Džananović osuđen je na četiri i po godine zatvora, a šef održavanja mehanizacije Enes Ćano osuđen je pred Kantonalnim sudom u Zenici na osam godina zatvora.

2. Poginule sarajevske profesorice

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se u aprilu dogodila u mjestu Bulozi, na putu Pale – Sarajevo, poginule su Lejla Sadiković, profesorica razredne nastave Osnovne škole „Kovačići“, Merima Balkić, pedagogica pomenute škole, Almina Čorović, bivša direktorica škole te higijeničarka Emina Kadrić.

One su bile na sahrani kolegici na Palama, a nesreću su doživjele u povratku. Nakon tragedije u Sarajevu je bio proglašen dan žalosti.

3. Izgubljena tri mlada života

Tri djevojke Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17) izgubile su život 30. juna prošle godine u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, koja je šokirala javnost u Bosni i Hercegovini i regiji. Djevojke su poginule nakon što se BMW X5, kojim je upravljao njihov prijatelj Almir Ejubović (20), velikom brzinom zakucao u metalni stub na autoputu A-1 u Butilama. U nesreći su teško povrijeđeni Ajla Oruč (18), sestra nastradale Lejle Oruč i vozač BMW-a Almir Ejubović. Ejubović je u međuvremenu osuđen na 15 godina i 10 mjeseci zatvora.

4. Pokosio majku i kćerku

U nesreći koja se dogodila 7. decembra prošle godine smrtno su stradale 30-godišnja Azra Hadžić i njena devetogodišnja kćerka Alma, dok je dječak star četiri godine iz iste porodice teško povrijeđen. U nesreći su povrijeđeni i dječaci od osam i 12 godina, sinovi glavnog imama u Novom Travniku. Njih je Opel Astraom pokosio pijani Nermin Rustempašić (34). Osuđen je 15 i po godina robije.

5. Usmrtio studentice i pobjegao

Sanjin Sefić 10. oktobra 2016. godine, upravljajući Golfom u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, skrivio je saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna. Sefić je bio osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. Vrhovni sud FBiH presudu je poništio i predmet vratio na ponovno suđenje.

6. Nastradala porodica

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 7. juna na autoputu A-1 u tunelu Igman nastradala je čitava porodica. Poginuli su Almir Brkić, njegova supruga Lamija, njihova kćerka Fatima, dok je sin Bilal teško povrijeđen. Oni su se nalazili u Fordu koji je udario u zid na ulazu u tunel, bočno se odbio o unutrašnji zid i prevrnuo se.

(Avaz)
ASHA prodaja vozila