Početna BiH Stranci prepolovili potrošnju u BiH

Stranci prepolovili potrošnju u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljani Hrvatske, Srbije, ali i Slovenije, posljednjih godina redovno dolaze u kupovinu u BiH. Kupuju sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači i velike uštede.

Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno uticala na prekogranični šoping, piše Večernji list BiH.

Ipak, građani susjednih država, posebno oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupovinu. Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s ličnom kartom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske stanice u blizini granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imoćani tako vrlo često prelaze granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji i kupuju u Posušju, Dubrovčani preko Ivanjice idu u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški, a Neretvani idu prema Čapljini i Mostaru. Ipak, već godinama najpopularnije destinacije za građane Hrvatske jesu Posavina i Krajina.

– Vidi se značajan pad broja podnesenih zahtjeva u ovoj u odnosu na prošlu godinu, a razlog je pandemija prouzrokovana korona virusom. Najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima podnijeli su naši susjedi iz Hrvatske i Srbije -, kazao je Ratko Kovačević, šef Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Razlog za ovaj pad je u tome što su granice BiH za građane regije otvorene 1. juna. Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Stranim državljanima u prvih šest mjeseci ove godine odobren je povrat poreza u iznosu od 4,75 miliona KM. Poređenje radi, u prvih šest mjeseci prošle godine stranim državljanima odobren je povrat poreza u iznosu od 8,78 miliona KM, dakle oko četiri miliona maraka više nego u ovoj godini.

U prvih pola godine stranci su podnijeli 104.900 zahtjeva za povrat, a vrijednost kupljene robe iznosila je 32,70 miliona KM. U istom periodu prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 miliona KM.

Osim hrane i goriva, hrvatski državljani u BiH kupuju i lijekove. Jedini uslov je da vrijednost kupljene robe u BiH mora biti veća od 100 KM.
Roba se mora iznijeti van carinskog područja BiH u roku od tri mjeseca od kupovine, a to je ujedno i rok u kojem se mora izvršiti povrat PDV-a.

(Indikator.ba)