fbpx

Štrajk upozorenja ljekara u zdravstvu Unsko-sanskog kantona

Zaposlenici u zdravstvu Unsko-sanskog kantona održali su danas polusatni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju na loš socio-ekonomski položaj u kojem se nalaze, te inicirali pregovore s Vladom USK o tome.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu USK Mirsad Muhamedagić kaže kako je, između ostalog, jedan od motiva za organizaciju štrajka i diskriminatorski odnos Sindikata liječnika i stomatologa prema ostalim medicinskim radnicima.

“Liječnicima i stomatolozima je protekle godine u dva navrata povećavan koeficijent za obračun plata, dok je naš uvijek na istom nivou.  Sem toga, dobili su i niz drugih privilegija, dok druge radnike u zdravstvu niko i ne spominje, kao da ne postoje”, kazao je Muhamedagić.

On je dodao kako se Sindikat kojem je na čelu zalaže za jedinstven zakonski okvir i kolektivni ugovor kojim bi se regulisala prava svih zdravstvenih radnika.

Kaže kako će se štrajkovi upozorenja odvijati svakoga dana u krugu svih zdravstvenih ustanova na području USK, sve dok ne dođe do pregovora s predstavnicima Vlade.

“Zavisno od rezultata tog sastanka i ispunjenja naših uslova, odlučićemo da li idemo u organizaciju generalnog štrajka”, kazao je Muhamedagić.

Podsjećamo da je Sindikat ljekara i stomatologa USK ranije donio odluku kojom se do 15. februara ove godine zamrzava generalni štrajk koji je juče trebalo da započne. Ova odluka je uslijedila poslije sastanka s predstavnicima Vlade i obećanja da će njihovi zahtjevi, koji se tiču poštivanja kolektivnog ugovora, biti ispunjeni.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila