Početna Vijesti Strahuju od talasa poskupljenja: Građani odlučili da više ne ćute, zbog skupog...

Strahuju od talasa poskupljenja: Građani odlučili da više ne ćute, zbog skupog goriva blokiraju saobraćaj

Poskupljenje goriva za čak 20 odsto u samo nekoliko mjeseci ogroman je udar na kućne budžete u BiH, zbog čega su građani odlučili da više ne ćute.

Ako je suditi po raspoloženju koje vlada na društvenim mrežama, već u nedjelju bi vozači mogli da, zaustavljanjem svojih automobila na ulicama, pokažu koliki im je teret aktuelna cijena.

Njihovo ogorčenje je, smatraju sagovornici “EuroBlica”, razumljivo i opravdano, posebno jer ta poskupljenja teško da mogu da se opravdaju. Za punjenje auto rezervoara sada je već potrebno oko 20 KM više nego na početku godine, a može se očekivati i skok cijena robe široke potrošnje, prevoza i mnogih usluga.

Iz udruženja potrošača poručuju da će nam gorivo biti problem sve dok država ne utvrdi maržu za ovaj proizvod.

– Primjera radi, u Bijeljini je krajem prošle godine na pojedinim pumpama litar koštao 1,55 KM, a sada čak 2,5 KM. Problem je što, čim skoči cijena barela nafte na svjetskom tržištu, domaći naftaši odmah idu sa poskupljenjima. Međutim, u slučaju pojeftinjenja ni približno nisu tako brzi da koriguju cijene u Srpskoj – ističe izvršna direktorka prijedorskog Udruženja građana „Don“ Murisa Marić.

Automobili, podsjeća, nisu luksuz, nego potreba.

– Ljudi će osjetiti ova poskupljenja. S druge strane, za očekivati je i skok cijene autobuskih karata, ali i mnogih  ostalih usluga i roba. Nezadovoljstvo građana je opravdano – smatra ona.

Poručuje da je, pošto je vozač, spremna da podrži poziv na protest koji se širi društvenim mrežama i da zaustavi svoj automobil na sat vremena.

I predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić naglašava da će, ako bude išao na put, u pomenuto vrijeme na ulici zaustaviti svoj kamion.

– Sličan scenario se prije pola godine desio u Njemačkoj, gdje je, za razliku od nas, gorivo neznatno poskupilo. Vozači su se solidarisali i, zaustavljanjem svojih vozila na ulicama, pokazali nezadovoljstvo. Vlasti su u rekordnom roku vratile cijenu na staro – tvrdi Grbić.

Ekonomisti objašnjavaju da transportne firme, koje prevoze robu ili ljude autobusima, računaju da im je skoro 50 odsto u cijeni karte učešće goriva i maziva.

– Prema tome, ako je gorivo poskupilo za 20 odsto, karta mora da poskupi 10 odsto. Ako je prevoz robe do juče koštao jednu marku, sad će koštati 1,20 KM. To znači i da roba koja se prevozi mora da poskupi, a sve to je dodatni udar na budžete građana. Generalno, kada u BiH nešto poskupi za 20 odsto, to je stvarno katastrofa. Objektivno gledajući, mi nismo zemlja u kojoj može da se podnese takav rast cijena, a da to ne izazove ozbiljne probleme bilo kojoj porodici – objašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

Smatra da se niko u BiH ne ponaša racionalno i u skladu sa ekonomskom situacijom u kojoj živimo, te da ni podizanje akciza na gorivo nije bilo opravdano.

– Ta prekomjerna potreba da se izgrađuju autoputevi na kredit i dug, što forsiraju međunarodne banke, dovela nas je u situaciju da praktično sve ono što se prikupljalo do sada za puteve nije išlo za izgradnju puteva i autoputeva, već je išlo u budžetsku potrošnju. Kada je situacija postala komplikovana za putarska preduzeća po pitanju vraćanja uzetih kredita, onda je nađeno solomonsko rješenje o poskupljenju putarina, sa obrazloženjem da će to biti element novog ekonomskog zamaha BiH, što nije istina – kaže Pavlović.

S obzirom na to da je cijena goriva porasla i mimo akciza, država bi mogla da smanji svoje prihode, ali smatra da niko to ne želi da uradi.

Traže vraćanje cijena na staro

Članovi grupe „Stop poskupljenjima goriva“ pozvali su posredstvom društvenih mreža građane BiH da 10. juna, u znak protesta, zaustave saobraćaj na sat vremena.

Ideja je da svi građani u 17 časova zaustave automobile na ulici, gdje god da se nađu u tom trenutku, a plan je da se, od ovog datuma, pravi zastoj na sat vremena svakog dana u 17 časova, sve dok se cijene goriva ne smanje.

Gorivo je u BiH od 1. februara, kada su počele da se primjenjuju izmjene Zakona o akcizama, a kojima je za sve vrste goriva putarina povećana za 18 feninga, poskupilo u pet-šest navrata.

(Maja Bašić, Valentina Mišljenović)

Dental Studio Prijedor