Početna Region Strah od prekida turističke sezone u Hrvatskoj

Strah od prekida turističke sezone u Hrvatskoj

Brojne reakcije, ali i strahove za turističku sezonu u susjednoj Hrvatskoj izazvala je odluka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da na korona-karti hrvatsku obalu označi narandžastom bojom.

Protesti zbog kriterija po kojima ECDC označava rizične regije, najglasniji su bili u Istri, iz koje su stručnjaci i političari govorili kako imaju povoljnu epidemiološku situaciju te da su žrtva neodgovornih drugih županija.

Naime, ECDC je Hrvatsku podijelio u četiri regije – sjevernu, panonsku, jadransku i Grad Zagreb. Postojala je inicijativa usmjerena prema ECDC-u kako bi se kriteriji promijenili i odnosili se na pojedine županije, ali čini se kako Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti ne pada na pamet da mijenja dosadašnju praksu.

– Ovakva odluka dogovorena je sa državama članica prošle godine za vrijeme njemačkog protesta. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično, jer bi značilo da se u Evropskoj uniji treba obrađivati 1.500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330 – odgovorili su iz ECDC-ja za HRT.

Podsjetimo, ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim kriterijima, priobalni dio Hrvatske prikazan je u narandžastoj boji. Kontinentalna Hrvatska i dalje je u zelenome.

Na karti Evrope većina zemalja je u zelenome, a u crvenom su Španija, Portugal, Nizozemska, Malta i Kipar te dijelovi Grčke, Belgije i Danske. Osim hrvatske obale, u narandžastom su i dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije te čitava Irska.

(Agencije)