Početna Biznis Stotine bh. radnika ne mogu do svojih radnih mjesta: Posla ima, viza...

Stotine bh. radnika ne mogu do svojih radnih mjesta: Posla ima, viza nema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je pandemija koronavirusa stigla u našu zemlju radnici bosanskohercegovačkih firmi koje izvode radove u Njemačkoj ne mogu dobiti vize te samim tim ni otputovati na svoja radna mjesta. Odjel za vize u Njemačkoj ambasadi zatvoren je 17. marta čime je došlo do obustave izdavanja viza i samim tim procesa slanja radnika uime firmi koje su na osnovu međudržavnog ugovora između BiH i Njemačke dobile detašmane za rad u Njemačkoj.

Ovaj zastoj prouzrokovao je probleme bh. firmama jer ne mogu raditi punim kapacitetom a ne riješi li se pod hitno, njihovo kompletno poslovanje će doći u pitanje.

– Odjel za vize u Njemačkoj ambasadi ne radi i radnici koji imaju radne dozvole ne mogu dobiti vize. Mi trenutno radimo sa oko pola kapaciteta a neke od kompanija mogu osigurati tek 10 ili 20 posto kapaciteta – kaže za BiznisInfo Spasoje Albijanić, direktor bijeljinske firme Monting montaža i predsjednik Skupštine Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS.

Smanjeni kapaciteti

Albijanić kaže kako posla ima ali je problem što on ne može biti realizovan zbog nedostatka radnika a firme koje poput njegove preko detašmana posluju u Njemačkoj ne smiju prihvatati nove poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Imamo ugovore ali ih ne možemo realizovati, niti smijemo dogovarati nove poslove jer snosimo odgovornost – ako ne uspijemo realizovati posao moraćemo plaćati penale – kaže Albijanić.

Zbog ovog problema dovedeno je u pitanje poslovanje ove firme koja u Njemačkoj izvodi montažerske radove, elektro i mašinsku montažu i suhu gradnju a zapošljava ukupno 120 radnika.

Upitno poslovanje

No Monting montaža samo je jedna od nekoliko desetina firmi koje bi se, ukoliko već nisu, mogle suočiti s istim problemom.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kaže kako u maju 400 radnika nije moglo otputovati u Njemačku.

– Godišnja kvota radnih viza za Bosnu i Hercegovinu je 2.000. Na osnovu međudržavnog ugovora između BiH i Njemačke Vanjskotrgovinska komora BiH raspisuje konkurs putem trgovinskih komora u oba entiteta za firme iz građevinske industrije i industrijske montaže. Ovaj ugovor omogućava da radnici firmi iz BiH mogu svakodnevno biti radno angažovani na poslovima u Njemačkoj i to je godinama funkcionisalo bez problema no od 17. marta dobijanje viza više nije moguće jer Odjel za vize ne radi. Kao rezultat toga u maju je iskorištenost kvote bila 1.600 radnika što znači da njih 400 nije moglo otići na svoja radna mjesta. To je veliki broj, kao da ste zatvorili cijelu jednu fabriku u BiH – pojašnjava Jašarspahić za BiznisInfo.

Ovim problemom ugroženo je trenutno poslovanje naših kompanija ali i njihov rejting i budućnost.

– Naše kompanije decenijama su uspješno izvodile poslove i gradile rejting, sad je to dovedeno u pitanje jer kompanije ne mogu obaviti poslove za koje su potpisali ugovore i rizikuju plaćanje penala kao i gubitak novih poslova. Vanjskotrgovinska komora je uputila dopis Predsjedniđštvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i oni su održali sastanke i poslali urgencije koje su u njihovoj nadležnosti, no bez konkretnih pomaka – kaže Jašarspahić.

On vjeruje da bi, iako još nema zvanične potvrde, ambasada trebala početi sa izdavanjem viza 1. jula. Međutim, i ako se to desi, problem neće biti riješen, upozorava Spasoje Albijanić.

Kaže kako će trebati puno vremena da se sustignu zaostaci nastali od marta.

– Kad ambasada počne sa radom imaćemo ogroman čep koji će imati refleksije sigurno i tokom godinu dana jer smo i prije morali čekati duže nego što je to predviđeno. Umjesto da adnu ulaznu vizu dobijemo za 7 dana mi smo morali čekati na termine po 2 ili 3 mjeseca, pa možete zamisliti kako će to ići sada. Osim toga, sedmično je odobravano do 80 viza a sigurno već u ovom trenutku ima preko 1000 zahtjeva za odobrenje što znači da od trenutka kad se počne raditi samo za vize radnika u firmama koje rade na bazi detašmana biće potrebno i godinu dana – upozorava Albijanić.

BiznisInfo