-Milorad Dodik ispalio je nove teške, preteške riječi, u ova nesigurna vremena. Sve što je izgovorio ide na štetu čitavog srpskog naroda ne samo onog u Republici Srpskoj. Svjesno provocira i izaziva tenzije, a razloge treba potražiti u skretanju pažnje javnosti sa sve teže ekonomske situacije u Republici Srpskoj.
Republika Srpska 09.04.2023 | 18:13
Stižu dugovi na naplatu, Dodik uplašen od naroda traži izlaznu strategiju u sukobu i konfliktu

– Milorad Dodik ispalio je nove teške, preteške riječi, u ova nesigurna vremena. Sve što je izgovorio ide na štetu čitavog srpskog naroda ne samo onog u Republici Srpskoj. Svjesno provocira i izaziva tenzije, a razloge treba potražiti u skretanju pažnje javnosti sa sve teže ekonomske situacije u Republici Srpskoj.

Ovo je ne fejsbuk profilu objavila prof.dr Jelena Trivić.

“Uskoro dolazi puno toga na naplatu, više od 1,2 milijardi maraka kredita. Fiskalna stabilnost Republike Srpske je upitna. Ugrožena je isplata plata u javnom sektoru, isplata penzija i svih drugih plaćanja iz budžeta. Prekomjerno trošenje javnih sredstava desetine miliona koje su se slijevale na račune rodbnskih i kumovskih firmi putem namještenih tendera, kupovina glasova pred izbore u nekoliko posljednjih ciklusa, sada dolaze na naplatu”, upozoraba ona.

Kada nijedna ozbiljnija finansijska institucija ne želi da kupi obveznice koje emituje Republika Srpska, natjerale su, navodi ona, premijera Radovana Viškovića na put do daleke Кine, sve u pokušaju da se negdje pronađe slamka spasa.

“Dok taj proces traje vrhovni vođa režima muti vodu teškim izjavama. Po hiljaditi put priča o secesiji, odnosno nezavisnosti Republike Srpske”, konstatuje ona i dodaje da su vremena takva da tenzije treba spuštati na minimum, ali on radi upravo suprotno.

“Njemu je svejedno. Jedna zakašnjela plata na njegovo silno bogatstvo njemu ne znači ništa. Većini stanovnika Republike Srpske samo jedna plata je pitanje opstanka, biti ili ne biti. O penzijama da i ne govorimo. Ali Dodiku kockanje sa sudbinom Srba u Republici Srpskoj nije strano. On sigurnu odstupnicu ima. Njegovi bankovni računi nisu u minusima. Ako njegovi potezi dovedu do eskalacije sukoba i pređu sa političkog nivoa na neki drugi, on neće biti u prvom redu odbrane Republike Srpske, kao što nije bio ni kad se ona stvarala, nego na nekoj sigurnoj destinaciji, a narodu kako bude”, podsjeća ona.

Prema njenom mišljenju, Dodik svjesno žrtvuje interese srpskog naroda zarad interesa velikih sila u čijem džepu se nalazi.

“Njegova retorika izgleda kao pokušaj izazivanja nekog novog 27. marta nakon čega bi, kao i u prošlosti, Srbi bili iskorišćeni kao oruđe u rukama drugih i prokockali teško stečenu slobodu kakvu imamo u Republici Srpskoj. Bilo kakav konflikt u Republici Srpskoj Srbija ne bi mogla mirno posmatrati i tako bi se zakotrljao talas nesigurnosti širom Balkana. Srbima ne treba ni najmanji konflikt! Jedini kojem treba konflikt je Dodik, jer je to njegov prirodni ambijent. Srbima treba mir, stabilnost i ekonomski prosperitet”, naglašava Trivićeva u objavi na fejsbuku.

Posebno je, kaže ona, mučno slušati njegove koalicione partnere iz Sarajeva sa kojima zajednički vrši vlast.

“Svoju javnost su ubjeđivali da se Milorad Dodik promijenio, da su teške riječi i tenzije stvar prošlosti, sada muku muče da svojim biračima objasne trenutnu situaciju i to im ne ide baš od ruke. Međunarodna zajednica je zažmirila na očiglednu krađu izbora sve u nadi da će se Dodik, nakon lažno dobijenog legitimiteta, promijeniti. Sada i oni muku muče kako da u svojim matičnim državama objasne ovo dizanje tenzija”, konstatuje je i dodaje:

“Ne interusuje me pretjerano birači u FBiH, ne interesuje me međunarodna zajednica, interesuje me prvenstveno narod Republike Srpske.
A narod Republike Srpske je u ozbiljnoj opasnosti da uz ovakvo “vođstvo” uskoro ostane usamljen i prepušten na milost i nemilost finansijsko/političkim potresima”, zaključila je Trivićeva u objavi na fejsbuk profilu.

Jelena Trivić je nedavno napustila PDP, čiji je bila predsjednički kandidat za predsjednika Republike Srpske na prošlogodišnjim opštim izborima. Nedavno je najavila formiranje Narodnog fronta kako bi se još snažnije suprostavila režimu u Republici Srpskoj.

(BN)